Lörts ja lumepudru raskendavad Tallinna tänavatel liikumist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna ülekäigurajad on mõnes kohas päris raskesti läbitavad.
Tallinna ülekäigurajad on mõnes kohas päris raskesti läbitavad. Foto: Peeter Langovits

Eile pärastlõunal alanud lume- ja lörtsisadu jätkus ka täna ning see kattis pealinna tänavad lumepudru ja veega, mistõttu jalakäijate liikumine on tugevalt raskendatud.

Tallinna kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg tõdes, et ülekäiguradade juurde on kogunenud lörtsi küll, kuid linnas töötab praegu umbes 25 labidameeste brigaadi, kes püüavad võimalikult kiiresti olukorda parandada.

«Suurim mure ongi see, et sõiduteede hooldusgraafikud ja ülekäiguradade hooldusgraafikud ei kattu,» ütles Sulg. «Sõiduteed suudetakse sahatada kiiremini kui ülekäigurajad korda teha. Ülekäikude korrastamise intervall on viis tundi või rohkem, sõltuvalt tänava seisunditasemest. Sõiduteede hooldusmasinad sõidavad aga sellises lume- ja lörtsisajus peaaegu pidevalt ringi, et vältida lume kinnisõitmist.»

Sulg kinnitas, et kommunaalameti lepingupartneritest hooldusfirmadele on antud ülesanne, et inimesed peavad mööda vöötrada üle tee saama. Tiheda lörtsisaju tingimustes võtab aga niisuguste kohtade puhastamine lihtsalt natuke rohkem aega.

«Kui läheduses on ka meie hooldatavaid kõnni- ja kergliiklusteid või ühissõidukite peatusi, siis saab ülekäiguradadelt lumepudru ära lükata ka mehhanismidega, muudel juhtudel peavad aga labidamehed tööd tegema.»

Kui Tallinna heakorraeeskiri ütleb, et hommikul kella seitsmeks peavad majaomanikud või -valdajad tagama nende hoonete ees olevate kõnniteede korrasoleku, siis see ei tähenda, et pideva lume või lörtsisaju tingimustes pole vaja päeval midagi ette võtta. Sule sõnul peavad kesklinna ja ka teiste Tallinna linnaosade suurte majade valdajad tagama, et vajadusel ka päeval kõnniteid koristataks. Eramute omanikelt ei saa nõuda, et nad pidevalt oma kinnistu ümbrust koristaks, sest nad peavd ju ka tööl käima.

Tallinna kommunaalamet kutsub nii jalakäijaid kui autojuhte vastastikusele tähelepanelikkusele ja viisakusele, sest Tallinna tabanud lörtsisajus ei anna ka kõige kaasaegsemate tänavapuhastusmasinate kasutamine pikaajalist efekti.

Nullilähedase õhutemperatuuriga lörtsisadu paneb tänavate puhastajad keerulisse olukorda. Harjatud ja sahkadega puhastatud tänavad muutvad tihedas sajus kiiresti uuesti lörtsiseks ja libedaks ning autorataste alt paiskuv lörts pritsib täis nii jalakäijad kui sõidukite esiklaasid. Liiklusohtlike olukordade  vältimiseks ja ennetamiseks on oluline kaasliiklejat märgata, säästa ja vajadusel ka aidata.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles