Mereväe ajateenijad olid mereõnnetuse harjutusel päästeparves üle 24 tunni

BNS
Copy

Kolmapäeval, 13. aprillil lõppes mereväelase baaskursuse lõpuharjutus Tallinnas Miinisadama akvatooriumis, mille sooritamiseks pidid tulevased madrused rohkem kui ööpäev päästeparvedes vastu pidama.

«Sellist tunnet ei olnud, et aeg oleks venima hakanud või moraal langenud, sest suurepärases seltskonnas kulges isegi ööpäev parves ladusalt. Kõige meeldejäävam osa oli harjutuse viimane pingutus, kui pinnaltpääste meeskond meid ükshaaval kopterisse vintsis ja kaldale tõi,» ütles lõpuharjutusel osalenud reamees Reimo Mestiljainen.

Harjutus algas avariiolukorraga laevas, misjärel tuli ajateenijatel laev hüljata ning üheskoos päästeparvedesse ujuda. Parvedesse jõudes kasutasid ajateenijad kogu nelja nädala kursuse jooksul õpitud esmaseid merepääste alaseid teadmisi – parved pumbati veest tühjaks, määrati vaatlejad ja kuivatati riided ära.

«24 tundi on pikk aeg ja see aeg tuleb võimalikult mõistlikult sisustada, mitte lihtsalt päästjat oodata. Äärmiselt oluline on end teistele laevadele ja õhuvahenditele võimalikult nähtavaks teha, kasutades selleks parvedes olevat varustust ja eelnevalt omandatud oskusi. Kuna pika aja peale hakkab parves külm ja ebamugav, siis ei tohi unustada ka kaasvõitlejate toetamist kõige raskematel hetkedel,» ütles kursuse vanem vanemveebel Tanel Võrk.

24 tundi pärast harjutuse algust saabus helikopteriga politsei- ja piirivalveameti pinnaltpääste meeskond, kes merehädalised parvedelt kopterisse vintsis ning merehädalised kaldale tõi.

Kokku osales mereväelase baaskursuse lõpuharjutusel 31 ajateenijat, kellest kõik selle ka edukalt lõpetasid.

Mereväelase baaskursust korraldab mereväekool. Kursus toimub peamiselt Miinisadama linnakus ja Revali merekoolis. Õpe kestab kokku neli nädalat ja algab kohe pärast sõduribaaskursuse lõpetamist. Pärast seda spetsialiseeruvad ajateenijad sidepidamise, miinitõrje-relvastuse, kokk-parameediku ja motorist-elektriku erialadele sõjalaevadel ning kalda toetusteenistuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles