Saudi Araabia survestas Jeemeni presidenti ametist lahkuma

Copy
President Abedrabbo Mansour Hadi.
President Abedrabbo Mansour Hadi. Foto: YEMEN TV/Scanpix

Saudi Araabia sundis Jeemeni presidenti Abedrabbo Mansour Hadi selle kuu alguses tagasi astuma ja riigipea on pärast seda sisuliselt koduaresti sunnitud ning tema suhtlust piiratud, kirjutas pühapäeval väljaanne Wall Street Journal.

Hadi teatas oma tagasiastumisest 7. aprillil, mille järel andis oma volitused üle uuele juhtnõukogule. Jeemen sõlmis hapra relvarahu, mis tõi aastaid kestnud konfliktis haruldase pausi.

Tsiteerides anonüümseid Saudi Araabia ja Jeemeni ametnikke, teatas ajakiri, et kroonprints Mohammed bin Salman edastas Hadile kirjaliku käsu, millega delegeeris tema volitused nõukogule, mis koosneb kaheksast erinevate Jeemeni rühmituste esindajast.

«Ma delegeerin kõik oma volitused sellele presidentaalsele juhtnõukogule,» teatas Hadi tollal televisioonis edastatud avalduses.

«Pärast ametist lahkumist on Hadi liikumine olnud piiratud oma majaga ja tal on keelatud juurdepääs telefonidele,» ütles üks Saudi Araabia ametnik ajakirjale.

Rahvusvaheliselt tunnustatud Jeemeni valitsus, mida toetab Saudi Araabia juhitud koalitsioon, ja Iraani toetatud huthi mässulised on sõdinud alates 2014. aastast, mil mässulised hõivasid pealinna Sanaa.

Moslemite püha kuu ramadaani esimesel päeval jõustus ÜRO vahendatud relvarahu, mis tekitas lootust, et maailma kõige hullema humanitaarkriisini viinud konflikt võib liikuda lahenemise poole.

Uus nõukogu koosneb kaheksast liikmest ning nende juhiks sai endine siseminister ja Hadi nõunik Rashad al-Alimi.

Kuid huthid lükkasid Hadi tagasiastumise tagasi kui «meeleheitliku katse korraldada ümber Jeemenis sõdivate palgasõdurite read» ja toonitasid, et rahu saabub alles siis, kui võõrväed lahkuvad.

Jeemeni 30 miljonit inimest vajab hädasti välisabi. ÜRO on hoiatanud, et 80 protsenti Jeemeni elanikkonnast sõltub sellest.

Äsja korraldatud doonorkonverentsil koguti vaid kolmandik 4,27 miljardist dollarist, mida ÜRO soovib Jeemeni abistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles