FOTOD ⟩ Kahe suursaatkonna ees avaldati meelt Ukraina toetuseks

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Tallinnas toimusid täna Saksamaa ja Prantsusmaa suursaatkonna ees aktsioonid Ukraina toetuseks.

Saksamaa suursaatkonna ees toimus taas aktsioon, kus inimesed lamasid maas, käed kinni seotud ja prügikotid peas – sellega viidati Ukrainas brutaalselt tapetud tsiviilisikutele. Aktsiooniga survestati Saksamaad loobuma Vene gaasist ja toetama Ukrainat vajaliku relvastusega. Aktsioon toimus juba teist korda, sest nädalaga pole Saksamaa oma panust Ukraina toetamisse suurendanud.

Teine aktsioon toimus ka Prantsusmaa suursaatkonna ees, kus inimesed seisid rivis, prügikotid peas ja käed seotud, seljas T-särgid kirjaga «TUÉ PAR MON FRÈRE» (pr «minu venna tapetud») ja «VIOLÉ PAR MON FRÈRE» (pr «mu venna vägistatud»). Meeleavaldajate sõnum on, et Macroni ja teiste poliitikute kasutatav väljend «vennad», rääkides venelaste ja ukrainlaste suhetest, on meelevaldne ja tuleks lõpetada. Ka leiavad nad, et Prantsusmaa ei ole Ukrainat piisavalt toetanud, et sõda kiiremini lõpetada ja säästa tsiviilisikute elusid.

Eelmisel nädalal nimetas USA president Joe Biden Ukrainas toimuvat genotsiidiks. Avaldusega liitusid mitmed Lääne riigijuhid, kuid Prantsusmaa president Emmanuel Macron jäi kõhklevaks ja vältis terminit «genotsiid» esialgu põhjendusega, et ukrainlased ja venelased on vennad.

Pärast seda, kui Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja avalikkus avaldasid Macroni sõnavaliku pärast nördimust, esines Prantsuse riigipea juba uue põhjendusega: termini «genotsiid» kasutamise üle pidavat otsustama juristid, mitte poliitikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles