GALERII ⟩ President Karis pani muinsuskaitsekuu avatalgutel käed külge

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Täna alanud muinsuskaitsekuu avaürituseks olid Toompea lossi jalamil asuva bastionikäigu koristustalgud, millest võttis osa ka president Alar Karis.

Talgud korraldas muinsuskaitsja ja Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Riin Alatalu, kelle eesmärgiks oli teadvustada tudengitele Tallinna bastionaalvööndi tähtsust.

Lühike bastionikäik asub Türgi tiiva nimelises kaitseehitises. Selle üks sissepääs on näha Falgi teelt ning käigu teine ots on Türgi tiiva Šnelli staadioni poolses küljes.

«Siit pidi minema käik järgmisse bastionisse, Gootide bastionisse, aga Põhjasõda tuli peale ja nii jõuti käigu rajamisega ainult siiani. Gootide bastion pidi samuti olema umbes kümme korda suurem, kui ta praegu on ja ka selles pidid olema käigud,» rääkis linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna arheoloog Ragnar Nurk.

«Kuna sõda tuli peale, siis tehti sellest lihtsalt pääs vallikraavi, kustkaudu sai minna vasturünnakule. Praegune Šnelli staadion on ju põhimõtteliselt vallikraavis,» lisas ta.

Nõukogude ajal võeti bastionikäik kasutusele varjendina, sinna rajati ventilatsioonisüsteem ning ehitati narid. Eesti Vabariigi taastulekuga jäi käik unarusse ning lagastati ära.

Paari aasta eest pandi bastionikäigu sissepääsud korralikult kinni, aga enne seda olid seal elanud kodutud ning sinna oli tassitud suuremas koguses prahti. Seda kõike täna EKA tudengid koristasidki.

Neile saabus appi ka president Alar Karis. Nimelt on tänavune muinsuskaitsekuu korraldanud ametnikel plaan anda ka see bastionikäik Linnamuuseumi kasutusse ning Alatalu leidis, et oleks sümboolne kutsuda talgutele ka hiljutine Eesti Rahva Muuseumi direktor ning praegune president. President tegi koos teistega tööd ning leidis, et bastionikäiku muuseumi rajamine oleks igati tore plaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles