Venemaa sulgeb vastusammuna Eesti peakonsulaadi Peterburis

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Eesti peakonsulaat Peterburis.
Eesti peakonsulaat Peterburis. Foto: Välisministeerium

Venemaa välisministeerium teatas, et sulgeb vastusammuna siinsete saatkondade sulgemise eest nii Eesti, Läti kui ka Leedu konsulaadid ja kuulutab nende töötajad persona non grata'ks. 

Venemaa välisministeerium kutsus täna välja Läti ja Eesti suursaadikud ning Leedu ajutise asjuri. 

«Diplomaatiliste esinduste juhtidele avaldati teravat protesti seoses ebasõbralike aktsioonidega Venemaa peakonsulaatides Klaipedas, Liepajas, Daugavpilsis, Narvas ja Vene saatkonnas Eestis (Tartus) konsulaarosakonna sulgemise tõttu,» teatas Vene välisministeerium. 

Vastusammuna sulgeb Venemaa Eesti, Läti ja Leedu konsulaadid Peterburis ja Pihkvas. 

Eesti ja Läti konsulaaresinduste juhid ja teised konsulaarametnikud kuulutati persona non grata'ks. Personalil ja nende lähedastel tuleb Venemaalt lahkuda 15 päeva jooksul. 

Eesti kutsus 5. aprillil välja Venemaa suursaadiku Eestis Vladimir Lipajevi, et anda üle diplomaatiline noot selle kohta, et Eesti sulgeb Venemaa peakonsulaadi Narvas ja konsulaarosakonna kantselei Tartus. Samuti otsustas Eesti saata riigist välja ja kuulutada persona non grata’ks 14 nende töötajat, kellest 7 on diplomaatilise staatusega.

Liimets: Venemaa sammu oli oodata

«Venemaa otsus kuulutada Eesti saatkonna töötajad soovimatuteks isikuteks ja meie konsulaaresinduste sulgemine Peterburis ja Pihkvas on kahetsusväärne samm, mis polnud Eestile siiski ootamatu. Venemaa käik on seotud Eesti 5. aprilli otsusega kuulutada soovimatuteks isikuteks 14 Venemaa saatkonna töötajat Eestis ja sulgeda konsulaaresindused Narvas ja Tartus,» selgitas välisminister Eva-Maria Liimets (KE). 

Välisminister Eva-Maria Liimets.
Välisminister Eva-Maria Liimets. Foto: Sander Ilvest

Eesti langetas ministri sõnul oma otsused koordineeritult liitlastega. «Kokku on avalike andmete põhjal NATO ja Euroopa Liidu liikmesriigid alates 24. veebruarist välja saatnud 480 Venemaa saatkonna töötajat, lisaks neile on Jaapan saatnud välja kaheksa Venemaa saatkonna töötajat,» kirjeldas ta.

«Eesti otsused vähendada diplomaatilisi suhteid Venemaaga on olnud tingitud Venemaa sõjast Ukraina vastu ja ilmnenud koletutest kuritegudest Venemaa okupeeritud Ukraina aladel. Lisaks on tuvastatud, et Vene diplomaadid õõnestasid Eestis otse ja aktiivselt Eesti julgeolekut ning levitasid Venemaa sõjategevust õigustavat propagandat,» tuletas Liimets meelde.

«Meie hinnang on ühene – jätkates laiaulatuslikku sõda Ukraina vastu, rikub Venemaa kõige räigemal võimalikul viisil nii rahvusvahelist õigust kui ka endale vabatahtlikult võetud rahvusvahelisi kohustusi,» sõnas välisminister. «Eesti kutsub Venemaad üles täitma ÜRO Peaassamblee resolutsiooni 2. märtsist 2022 ja Rahvusvahelise Kohtu otsust 16. märtsist 2022, lõpetama sõda Ukraina riigi ja rahva vastu ning viima oma väed Ukrainast välja,» rõhutas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles