Kornelius: patriarh Kirill on Eestile lähedane inimene

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Kirill.
Patriarh Kirill. Foto: Reuters / Scanpix

Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliit Kornelius, kes osales Moskvas Vene õigeusu kiriku uue patriarhi Kirilli valimiseks kokku tulnud kirikukogul, hindas tema valimist kõrgelt.

Lühiintervjuus venekeelsele Postimees.ee’le rõhutas Kornelius uue patriarhi kompetentsust Eesti kirikuasjades.

«Kuna Vene õigeusu kirku sinodi liikmetest tegeles just Kirill kõige rohkem Eesti kirikuasjadega, võib tema valikut pidada eriti positiivseks,» leidis Kornelius.

Kornelius juhtis tähelepanu Kirillile antud ülekaalukale häältearvule, mis näitab kirikukogu suurt usaldust ja toetust. Uue patriarhi positiivsetest külgedest rääkides märkis Kornelius ära avarat pilku, haritust ning lihtsust inimestega suhtlemisel.

Kornelius rõhutas ka, et oma teenistusaja jooksul on Kirill suhelnud palju ja probleemideta läänekristluse esindajatega Venemaal, mis näitab tema objektiivsust.

Suuri lootusi seoses uue patriarhi isikuga avaldas ka Venemaa pearabi Berl Lazar, kelle hinnangul avab Kirilli valik Vene õigeusu kirikupeaks mitmeid uusi perspektiive mitte ainult õigeusklike, vaid kõigi Venemaal elavate usklike jaoks.

Ka Vene muftide nõukogu esimees Rawil Gaynetdin nimetas Kirilli patriarhiks valimist ajalooliseks sündmuseks. «Õigeusklikud kristlased on meie vennad, kellega jagame ühist ajalugu, kodakondsust ja kodu – Venemaad,» sõnas Gaynetdin.

Ka Vatikan avaldas rõõmu Moskva ja kogu Venemaa 16. patriarhi valimise üle. «Vatikanis tuntakse patriarh Kirilli hästi ning me soovime talle õnne uues ametis ja loodame, et koostöö ja üksteisemõistmine kirikute vahel jätkub,» rääkis paavsti ametlik esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles