INTERVJUU ⟩ Raivo Vare: eurooplased mängivad Ukrainas poliitikamängu (27)

Priit Pullerits
Copy
Majandusekspert Raivo Vare sõnul on poliitika kompromissikunst, mis tähendab, et alati tehakse kompromisse, ka südametunnistusega ja eetikaga, kui arvatakse, et teist valikut ei ole.
Majandusekspert Raivo Vare sõnul on poliitika kompromissikunst, mis tähendab, et alati tehakse kompromisse, ka südametunnistusega ja eetikaga, kui arvatakse, et teist valikut ei ole. Foto: Konstantin Sednev

Majandusekspert Raivo Vare seletab viimastel nädalatel teravat kriitikat saanud Saksamaa passiivsust Ukraina abistamisel nende pikaajalise valekalkulatsiooniga, mis on päädinud hoiakuga, et Venemaaga tuleb hästi läbi saada ja vajadusel nende tegevusele ka läbi sõrmede vaadata.

Saksamaa käitumine Ukrainas käivas sõjas paistab argpükslik ja alalhoidlik. Mis Saksamaad tagasi hoiab?

Esiteks tohutu sõltuvus Venemaast. Sakslaste erinevate institutsioonide hinnangul jääb neil järgmisel aastal majanduskasvust 5–6,5 protsenti puudu, kui katkestaks praegu Venemaalt gaasi ja nafta tarned. Keegi ei taha majanduslikku kaotust, eriti kui ülejäänud maailm samal ajal kasvab.

Teine põhjus on see, et sakslased on pärast 2014. aastat [mil algas Donbassi sõda ja Venemaa annekteeris Krimmi] mänginud ennast Venemaast veel rohkem sõltuvusse, kui nad enne olid.

Tohoh! Millest see tuleneb?

Proua [endise liidukantsleri Angela] Merkeli positiivse hõlvamise poliitikast, et kui Venemaaga tekib vastastikune sõltuvus, siis venelased ei ründa kedagi. Nagu näeme, ründavad ja isegi arvestavad sellega, et on vastastikune sõltuvus ja teised ei julge midagi teha. Klassikaline valearvestus! Idaeurooplased on seda sakslastele alati rääkinud, aga või nemad kuulavad! Neil on ka eriline tõmme Venemaa poole. Ja nad usuvad, et nemad on alati kõige targemad.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles