Kohus pani Lüganuse kooli sulgemise seisma (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Lüganuse kooli õpetajad ja õpilased korraldasid vallavolikogu istungi eel 30. märtsil meeleavalduse oma kooli kaitseks.
Lüganuse kooli õpetajad ja õpilased korraldasid vallavolikogu istungi eel 30. märtsil meeleavalduse oma kooli kaitseks. Foto: Matti Kämärä

Tartu halduskohtu kohtunik Ülle Polluks otsustas, et Lüganuse kool saab tegutseda edasi kuni kohtuvaidluse lõpuni.

Esmaspäeval tehtud kohtumääruses peatas kohtunik Lüganuse vallavolikogu otsuse punkti, mis sulges kooli selle aasta augusti lõpus. Esialgse õiguskaitse korras tehtud määrus kehtib kuni kohtuvaidluse lõpuni.

Lüganuse kooli lapsevanemad kaebasid vallavolikogu otsuse halduskohtusse aprilli lõpus. Lüganuse vallavolikogu leidis, et vallal pole raha 60 õpilasega põhikooli ülalpidamiseks ning lapsed peavad oma haridusteed jätkama Kiviõli või Maidla koolides.

Polluks kirjutas kohtumääruses, et lapsevanemad peavad saama haridusküsimustes kaasa rääkida. Polluks märkis, et kohus ei hinda, kas Lüganuse kool peab tegusema või tuleb see sulgeda. Kohus hindab aga seda, kas vallavolikogu tegi otsuse laste hariduse huve kaalutledes.

«Mida väiksem on laps, seda suurem on vanema otsustusõigus tema haridusküsimustes, ja vastupidi: mida suurem on laps, seda vähem saab lapsevanem otseselt määrata,» kirjutas Polluks.

«Et omada mõju, peab see õigus ulatuma ka perekonnaringist väljapoole ning võimaldama sellele tugineda ka avaliku võimu kandjaga suheldes. Hariduspõhiõigus võib joosta tühja, kui vanemad ei saa haridusküsimustes kaebust esitades kaitsta laste õigust haridusele avaliku võimu tegevuse eest,» märkis Polluks.

Tartu halduskohtu pressiesindaja Anett Kreitsman lisas, et esialgset õiguskaitset oli kohtu hinnangul vajalik kohalda, sest kooi sulgemine on pöördumatu, kooli ei ole võimalik enam uuesti avada, kui kohus leiab lõplikus kohtuotsuses, et vallavolikogu otsus tuleb tühistada.

«Oletades, et kaebajate kaebused on edukad ja kohus tühistab vaidlustatud haldusaktid, siis tuleks Lüganuse kooli tegevuse jätkamiseks uuesti avada. See ei pruugi aga olla enam teostatav, sest näiteks õpetajad on endale selleks ajaks tõenäoliselt uue töökoha leidnud, lapsed käivad juba teises koolis. Seega esineb antud juhul oht, et esialgse õiguskaitse mittekohaldamise korral võib kaebuse esitajate õiguste kaitse kohtuotsusega osutuda võimatuks,» märkis kohus oma määruses.

Lüganuse vallavalitsus võib kohtumääruse vaidlustada 15 päevaga.

Lüganuse vallavanem Marja-Liisa Veiser ütles, et esitas Tartu ringkonnakohtule kaebuse määruse tühistamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles