Kaitseväe üksus tuuakse Malist ära jaanideks (1)

Margus Paaliste
, ajakirjanik
Copy
Eesti instruktorid Mali sõdureid õpetamas. 
Eesti instruktorid Mali sõdureid õpetamas. Foto: Erioperatsioonide väejuhatus

Kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsleri Tuuli Dunetoni sõnul tuuakse Malis missioonil viibiv kaitseväe üksus tagasi koju jaanipäevaks, vahendab rahvusringhääling.

Veebruari keskpaigas sai selgeks, et liitlased lõpetavad Prantsusmaa-juhitud sõjalise missiooni Malis. 2020. aasta augustis sõjaväelise hunta valitseda sattunud riik ei ole näidanud üles valmisolekut liikuda demokraatlike valimiste poole, samuti tehakse koostööd Vene Wagneri palgasõduritega.

Möödunud kuud ei ole toonud konfliktile lahendust. Mali sõjaväehunta teatas teisipäeva õhtul riigitelevisioonis, et Prantsusmaal ei ole enam õiguslikku alust riigis sõjalisi operatsioone läbi viia, kuna Bamako on kaitsekokkulepetest lahkunud.

«Ka Eesti lahkub nii jalaväerühmaga kui ka erioperaatoritega. Jaanipäevaks tuleb Eesti kontingent koju,» lausus Duneton.

Terrorismivastasele võitlusele Saheli piirkonnas aga käega ei lööda, võimaluse korral soovitakse laiendada operatsiooni mõnesse Mali naaberriiki, näiteks Nigerisse või Burkina Fasosse. 

«Sellised plaanid praegu on, räägitakse läbi Aafrika riikide valitsustega,» kinnitas asekantsler. Kaitseminister Kalle Laanet (RE) lausus veebruaris Postimehele, et isegi kui kaitseväelased mõnda teise riiki lähetatakse, on selleks vaja ka riigikogult mandaati.

Malis viibib hetkel 75 Eesti kaitseväelast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles