Keskerakond tagastas Midfieldile pea miljonieurose annetuse ja hakkab valimiste eel säästma (1)

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Madis Veltman

Märtsi algul hakkas tiksuma 60-päevane tähtaeg, kui riigikohtu määruse järel tuli Keskerakonnal kunagisele reklaamipartnerile tagastada 843 000 eurot. Täna täitis erakond nõude ja maksis annetusraha tagasi. 

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et erakonna jaoks on niivõrd suure summa maksmine lühikese aja jooksul suur katsumus, kuid eesmärk oli otsus täita õigeaegselt ning sellega sai erakond hakkama enne tähtaega.

«Oleme teinud väga suuri jõupingutusi, hoides märkimisväärselt kokku erakonna tegevuskuludelt, vähendanud tööjõukulusid ja turunduskulusid ning teinud konkurentidega võrreldes väiksema kohalike omavalitsuste valimiskampaania. Väga suur abi on olnud toetajate liikmemaksudest ja annetustest. Ma tänan kõiki, kes tulid sel hetkel erakonnale appi, see näitab meie tugevust, ühtsust ja usku Keskerakonda,» loetles Ratas.

Paavo Pettaile kuuluv reklaamiagentuur Midfield pöördus 2019. aastal erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni (ERJK) poole väitega, et Keskerakond on saanud 1,27 miljoni euro ulatuses keelatud annetust. Erakond ei nõustunud sellega, põhjendades, et kõik lepingud on osapoolte vahel täidetud ning arved tasutud.

Midfieldi väitel korraldasid nad aastail 2009–2015 kõik Keskerakonna valimiskampaaniad, kuid erakond jättis suure osa kuludest hüvitamata: erakond tasus neile ligi 2,53 miljonit eurot, aga oleks pidanud maksma üle 3,55 miljoni.

Nende summade vahe hindas ERJK keelatud annetuseks. Keskerakond väitis kohtutele, et ettevõtte omanik Paavo Pettai tegi nende kasuks tasuta vabatahtlikku tööd, kuid see ei leidnud tõendamist.

Ratas tõi välja, et Keskerakond tasus erakonnale esitatud arved ja täitis teadaolevad lepingulised kohustused toona koostööd teinud ettevõttele, kuid kohtuvaidluste tulemusena leiti siiski, et teenuseosutaja kasumimarginaal ei olnud piisavalt suur ning osa osutatud teenustest loeti keelatud annetuseks.

«Kohus on oma otsuse teinud ning erakond austab seda. See on olnud meie jaoks väga keeruline vaidlus, kuid saame nüüd pöörata uue lehekülje selles väga pikas ja ammuses küsimuses,» lisas ta.

Erakond sai annetusi

Keskerakonna peasekretär Andre Hanimägi sõnas, et erakonnakaaslaste tugi on olnud otsuse täitmisel väga oluline, parteid on toetanud nii valitsuse liikmed, riigikogu liikmed, omavalitsustegelased, aga ka paljud lihtliikmed – kahe kuuga ligi 200 inimest.

«Nägime juba viimastel kohalike omavalitsuste valimistel, et inimesed on valmis koduerakonda toetama – kandidaadid panustasid oma isiklikke vahendeid enam kui 434 000 euro ulatuses, mida oli kordades rohkem kui teistel erakondadel kokku. Ka selle otsuse täitmisel on suurim roll just erakonna liikmetel,» kirjeldas Hanimägi.

Peasekretär tõdes, et nende tegevus peab jääma ka edaspidi kokkuhoidlikuks ning niivõrd suure summa tasumine mõjutab ka 2023. aasta valimiskampaaniat. «Täna on valimiskampaania maksumusest veel vara rääkida, kuid selgelt saab see olema väiksem kui eelmistel riigikogu valimistel, jäädes tõenäoliselt samasse suurusjärku möödunud kohalike omavalitsuste valimistega,» selgitas Hanimägi.

1. märtsil otsustas riigikohus jätta jõusse ringkonnakohtu otsuse, mille järgi tuli erakonnal maksta Midfield OÜ-le raha juurde seoses 2009–2015 kampaaniate korraldamisega. ERJK arvutas kohtu juhiste järgi lõplikuks summaks 843 000 eurot ja määras tasumise tähtajaks 13. mai.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles