Meedia: Ukraina sai Ühendriikidelt luureandmed ristleja Moskva kohta (5)

Copy
Praeguseks uputatud ristleja Moskva.
Praeguseks uputatud ristleja Moskva. Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ukraina sai Ühendriikidelt luureandmed uputatud raketiristleja Moskva asukoha kohta, teatas neljapäeval luureallikatele viidates USA meediakanal NBC News.

Luureametnikud ütlesid NBC Newsile, et Ukraina oli Ühendriikidelt küsinud teavet ristleja Moskva asukoha kohta Mustal merel.

Pärast seda, kui Ukraina sai laeva asukohateabe, tabasid alust kaks raketti, mis viis lõpuks Moskva uppumiseni.

Luureametnike kinnitusel ei olnud Ühendriidel teavet selle kohta, et Ukraina kavatseb laeva pihta rakette lasta ja USA ei osalenud rünnakuotsuse tegemisel.

USA väidetavast osalusest rünnakus pole varasemalt avalikult räägitud.

USA kaitseministeerium eitas varem päeval kuuldusi, et olevat edastanud Ukraina vägedele luureandmeid Vene kindralite asukohtadest lahinguväljal.

Reageerides New York Timesi artiklile USA toetusest Ukraina sõjaväele ütles Pentagoni pressiesindaja John Kirby, et tõele vastab Kiievi vägede varustamine sõjaväeluure andmetega, mis «aitavad ukrainlastel oma riiki kaitsta».

«Me ei anna luureteavet kõrgemate sõjaväejuhtide asukoha kohta lahinguväljal ega osale Ukraina sõjaväe sihikuotsuste tegemisel,» toonitas Kirby.

New York Times kirjutas päev varem, et Ühendriikide jagatud luureinfo on alates Moskva invasiooni algusest aidanud Ukrainal tappa mitu Venemaa kindralit.

Tsiteerides anonüümseid USA kõrgeid ametnikke, teatas ajaleht, et umbes kümnest Ukraina vägede poolt tapetud Vene kindralist on mitmed võetud sihikule USA luure abiga.

USA riiklik julgeolekunõukogu nimetas koheselt väidet vastutustundetuks.

Kirby ütles, et Ukraina teeb ise otsused, keda sihikule võtta.

«Ukraina ühendab meie ja teiste partnerite pakutava teabe luureandmetega, mida nad ise lahinguväljal koguvad. Siis nad langetavad ise oma otsused,» rääkis Kirby.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles