Putukaväil saab põhukabeli ja putukate teeületuskoha

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Põhukabel.
Põhukabel. Foto: Arhitektibüroo Peil OÜ

Tallinna kuut linnaosa ühendava lineaarpargi Putukaväila installatsioonivõistlusele «Kohasumin» laekus 19 kavandit, mille hulgast valiti kokku välja kolm võidutööd – kaks rahvusvahelise žürii ja üks publiku poolt.

Rahvalemmiku hääletuse osavõtt oli üle ootuste suur: oma hääle lemmik linnaruumikunsti projektile andis 1053 inimest.

Tallinna linn premeerib iga võidutööd 4000 euroga. Installatsioonid kerkivad vastavatesse kohtadesse Putukaväila trassile alates Paldiski maanteest kuni Hiiuni 2022. aasta suve jooksul. Konkursi eestvedaja on Tallinna Strateegiakeskuse ruumiloome tiim koostöös Putukaväila töögrupiga.

Putukaväil on üks Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023 lipuprojektidest. Tallinn on rohelise pealinna aastal seadnud eesmärgiks kaasata kogukondi rohkem linna arendamisse, leida võimalusi roheinnovatsiooni toetamiseks ja rakendamiseks, arendada süsinikuneutraalset liikuvust ja ringmajandust, lähtuda linna arendamisel kestliku arengu põhimõtetest ning aidata linnaelanikel paremini mõista keskkonnahoiu olulisust.

«Võistlustöödes me näeme väga huvitavat mängu erinevate looduslike materjalidega. See võiks olla meile eeskujuks, kuidas edaspidi avalikku ruumi kujundada. Putukaväila rajatised valmivad hiljemalt sügiseks ja jäävad sinna ilmselt järgmise aasta lõpuni,» ütles abilinnapea Vladimir Svet.

Rahvahääletuse võitis töö «Akadeemia tee liikidevaheline ristmik», mille autorid on Nabeel Imtiaz, Paulina Schroeder, Augustas Lapinskas ja Christian Hörner. «Akadeemia tee liikidevaheline ristmik» pakub erinevatele elusolenditele uudse võimaluse ristmikku ületada.

Akadeemia tee liikidevaheline ristmik.
Akadeemia tee liikidevaheline ristmik. Foto: Nabeel Imtiaz, Paulina Schroeder, Augustas Lapinskas ja Christian Hörner

««Akadeemia tee liikidevaheline ristmik» pakub erinevatele elusolenditele eksperimentaalse teepikenduse, võimaldades puudest välja kasvava taimse varikatuse abil ristmikku ületada. Installatsioon on sümbol ja visuaalne maamärk, mis esindab mitte-inimeste liikumist ja selle infrastruktuuri olulisust linnaruumis​,» öeldakse võistlustöö tutvustuses.

Akadeemia tee ristmikul planeeritud installatsioonis kasutatavad materjalid: kanepiköis, kanepivõrk, metall, taaskasutatud kaablisidemed, puidust ühenduskaablid, samblikud

Rahvusvaheline žürii kiitis heaks võistlustöö «Roo», mille autorid on Triin Vallner ja Ko Ai. «Roo» koosneb kolmest järjestikusest pilliroost valmistatud installatsioonist Putukaväilal.

Roo.
Roo. Foto: Triin Vallner, Ko Ai

«Projekti kolm installatsiooni — «Roo+mäng», «Roo+sumin» ja «Roo+paus» — korduvad oma üldise vormi poolest, ent rakendavad sama ehitusmaterjali erinevatel viisidel. «Roo» pakub erinevat ruumikogemust inimkülastajale ning elupaika putukatele,» öeldakse võistlustöö tutvustuses.

Pilliroost installatsioonide asukohad on Mustjõe kaldal Tarna tänava juures, Kõrgepinge tänava ja Veskilise tänava ristmiku rohealal ning Pöörise tänava juures rohealal.

Teine žürii poolt väljavalitud töö on «Põhukabel», mille esitas arhitektibüroo Peil OÜ ja mille autorid on Eneli Kleemann, Katariina Mustasaar, Lill Volmer, Mia Martina Peil ja Marie Anette Veesaar.

«Põhukabel on kaasaegne kogukonna paviljon, mis esindab kohalikke väärtusi, looduslähedasi ehitusviise ja materjale, kogukondlikke tegevusi, isetegemist ja looduses aja veetmist. Paviljon ühendab kohalikke ja kaugelt saabunud Putukaväila kasutajaid, pakkudes võimalusi ürituste ja töötubade korraldamiseks või puhkepausiks pikal matkal. Paviljoni üks eesmärkidest on eksponeerida põhu potentsiaali ehitusmaterjalina. Ehitamine toimub eksperimentaalses võtmes — kogukonda kaasava töötoana, mis tutvustab inimestele põhuehituse põhimõtteid,» öeldakse võistlustöö tutvustuses.

Kasutatavad materjalid on põhk, puit, plekk ja kruvivaiad ning selle asukoht on Mustjõel Kõrgepinge ja Halla tänavate vahelisel haljasalal Pärituule tänavaga ristumise juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles