Kruuse: riik peab suutma end ise ära toita (1)

BNS
Copy
Maaeluminister Urmas Kruuse (RE).
Maaeluminister Urmas Kruuse (RE). Foto: Eero Vabamägi

Maaeluminister Urmas Kruuse (RE) sõnul näitab praegune olukord selgelt, kui tähtis on riikide võime tagada toiduga isevarustatus ehk see, et riik suudaks ennast ise ära toita.

«Meie isevarustatus olulisemate toiduainetega on tagatud üle riikliku vajaduse ning kaupa jätkub ka ekspordiks. Näiteks piimatoodanguga isevarustatus on ligikaudu 160 protsenti, teraviljatoodanguga 230 protsenti ning ka mitmes muus olulisemas toidugrupis katavad meie toodangumahud suures ulatuses riigisisese tarbimise,» ütles minister pressiteates, ent tõi välja suure sõltuvuse imporditavast söödast.

Seejuures rõhutas minister, et Eesti toidujulgeolek ei ole ainult põllumeeste teha, vaid suur roll on meil kõigil tarbijatena. «Meie missioon on katta eestlaste toidulaud kodumaise toiduga. Tootmist saavad aga mõjutada kõik inimesed, tehes teadlikke ostuotsuseid ja eelistades kvaliteetset eestimaist toodangut. Nii saab järele aidata ka neid sektoreid, kus meie isevarustatuse määr võiks olla suurem. Tuleb lihtsalt poes õige leti ette astuda või leida võimalus otse tootjalt kauba soetamiseks,» märkis ta.

Kruuse tõi välja, et praegu on istutamise ja külvamise aeg ning aiapidamisega saab edukalt tegeleda ka kodus. Näiteks on ministri sõnul igaühele jõukohane kasvatada maitserohelist, sibulat, redist ja potitomateid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles