Meediavabaduse organisatsioonid taunivad Eesti ajakirjanike trahvimist

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Suurmägi

Kahe Eesti Ekspressi ajakirjaniku ja väljaande kirjastaja trahvimist peavad rahvusvahelised ajakirjandusvabadust jälgivad organisatsioonid tõsiseks probleemiks, teatas Eesti Ajakirjanike Liit.

Meediavabaduse Kiirabi (Media Freedom Rapid Response, MFRR) partnerite hinnangul kujutavad nii kohtuniku otsus, milles prokuratuurile antakse loaküsimise nõudega õigus määrata avaliku huvi pakkuvad teemad, kui ka trahvi määramine lubamatut sekkumist sõnavabadusse ja pressivabaduse õõnestamist.

Avaldusele kirjutasid alla ARTICLE 19, Euroopa Ajakirjanduse ja Meediavabaduse Keskus (European Centre for Press and Media Freedom, ECPMF), Euroopa Ajakirjanike Föderatsioon (European Federation of Journalists, EFJ), Piiramatu Ajakirjandusvabadus (Free Press Unlimited, FPU), Rahvusvaheline Pressiinstituut (International Press Institute, IPI), OBC Transeuropa (Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa, OBCT).

Harju maakohus määras 14. aprillil Tarmo Vahterile ja Sulev Vedlerile ning Eesti Ekspressi kirjastajale Ekspress Meedia igaühele 1000 eurot trahvi prokuratuuri loata Eesti Ekspressis avaldatud Swedbanki rahapesu puudutava uudisloo eest.

IPI kinnitas Eesti Ajakirjanike Liidule, et partnerid jälgivad edasisi arenguid ning loodavad, et teise astme kohus – Tallinna ringkonnakohus – uurib teemat põhjalikult ning teeb oma otsuse, lähtudes väljendusvabaduse ja avalikkusele huvipakkuvate teemade kajastamise õigusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles