Üle Eesti tõid 9. mai sündmused eelkõige keelatud sümboolika kandmise tõttu menetluse kaasa kümnetele inimestele, kuid organiseeritud vaenutegevusega jõustruktuurid jändama ei pidanud: Eesti-vastaste jõudude tiibu oli eelnevatel nädalatel lihtsalt niivõrd palju kärbitud.

Kui Postimees esmaspäeva hommikul politsei- ja piirivalveameti (PPA) strateegilisse staapi jõudis, oli suur osa tööst juba varem ära tehtud. Öeldi isegi, vast naljatamisi, et halvasti on asjad siis, kui nad esmaspäeval päriselt midagi tegema peavad. Vähemalt tolleks hetkeks koosnes nende töö suuresti olukorra jälgimisest. Strateegilise staabi juhi Vaiko Vaheri sõnul on nende pilgu all kõik neli prefektuuri ning sõltuvalt vajadusest ja arengutest otsustavad nemad, millal ressursse eri piirkondade vahel ümber liigutada.

Olukorda jälgitakse mujalgi kui vaid Eestis. Arvutiekraanidel oli juba kaadreid Moskva Punasest väljakust. Oodati Vene presidendi Vladimir Putini kõnet, sest see võinuks momentaanselt mõjutada ka PPA plaane. Kuigi tagantjärele hinnates jäi Putini kõne pigem deklaratiivseks, võis sealt karta mobilisatsiooni ja ametlikku sõja väljakuulutamist. Sel puhul pidi PPA valmis olema võimalikuks sõjaväekohustuse eest pagejate rändeks idapiiril.

Aktiivne ja jooksev töö käis prefektuuride tasandil operatiivstaabis. Nn soojendusetenduseks oli pühapäev, mis päeva kokkuvõtete järgi kulges eriti rahulikult. Pronkssõduri juures käis tuhandeid inimesi, aga registreeriti vaid kaks agressioonisümboolika kasutamist ja kolm muud provokatiivset juhtumit. Hea enne?

Kommentaarid (4)
Copy