Õiguskantsler: klassile nädalas neljanda kontrolltöö teinud õpetaja rikkus õpilaste õigusi (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Otse Postimehest stuudios õiguskantsler Ülle Madise.
Otse Postimehest stuudios õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise poole pöördus üks 9. klassi õpilane, kelle klass pidi ühel nädalal tegema neli kontrolltööd. Madise hinnangul eksis õpetaja, kui tegi klassile neljanda hindelise töö. 

«Õppenädalas tohib olla kuni kolm kontrolltööd, mis on õppeveerandi või kursuse õpitulemuste omandamist kontrolliv kirjalik töö,» kirjutas Madise vastuseks.

Kooli õppejuht selgitas õiguskantsleri nõunikule, et tegelikult toimus klassil ühel nädalal kolm kontrolltööd: ajaloos, eesti keeles ja ühiskonnaõpetuses. Ja kuigi algul pidi klass samal nädalal tegema kontrolltöö ka bioloogias, siis muudeti see kooli elektroonilises õppeinfosüsteemis ära ja selle asemel tehti bioloogias õpilastega kokkuleppel kontrolltöö asemel hindeline töö. 

«Õpetaja andis õpilastele mõista, et tööd ei ole võimalik edasi lükata ja enamik õpilastest olevat vastanud õpetaja ettepanekule peanoogutusega. Õpilastega sel viisil kokkulepet sõlmides rikkus õpetaja määruses kehtestatud nõuet,» selgitas Madise.

Ta lisas, et õpetaja küll leppis kokku hindelise töö, kuid see vastas siiski kontrolltöö määratlustele. «Seega pidid õpilased tegema nädalas sisuliselt ikkagi neli kontrolltööd,» nentis õiguskantsler. 

Kooli õppejuht nõustus õiguskantsleri sõnul hinnanguga, et õpetaja käitus lubamatult, ning edasiste rikkumiste vältimiseks vestleb ta nii aineõpetaja kui ka teiste õpetajatega. Nimelt ka sel juhul, kui kõik õpilased oleksid õpetaja ettepanekuga nõus olnud, olnuks tegemist ikkagi õpilaste õiguste rikkumisega. 

«Kontrolltööde korraldamisele kehtestatud nõuete eesmärk on jätta õpilastele piisavalt aega puhkuseks ja huvitegevuseks. Samuti peab õpilasel olema võimalus omandada vajalikud teadmised ja oskused parimal võimalikul viisil,» lisas Madise.

Kui õpilase koormus kasvab lubatust suuremaks, siis võib õpilane õppimises maha jääda,  samuti võib see halvasti mõjuda õpilase vaimsele tervisele. «Seetõttu võib õpetaja selline käitumine ohtu seada igaühe põhiõiguse haridusele,» lisas Madise. 

Õiguskantsler tunnustas õpilast, kes seisis enda õiguste eest. «Õpilaste pöördumine klassijuhataja poole oli õige, kuid kahjuks aineõpetaja ei lahendanud seekord olukorda õiguspäraselt,» lisas Madise. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles