Väliskomisjon arutab Hollandis Ukraina toetamist

BNS
Copy
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Mihkel Maripuu

Hollandis visiidil viibiv riigikogu väliskomisjoni delegatsioon vaeb kolmapäeval Hollandi parlamendis, välisministeeriumis ja Rahvusvahelises Kriminaalkohtus (ICC) Ukraina jätkuvat toetamist sõjas Venemaaga, muu hulgas räägitakse Venemaa Ukrainas toime pandud kuritegude uurimisest ning Ukraina toetamisest Euroopa Liiduga ühinemise teel.

Väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul on kõigi Hollandis toimuvate kohtumiste põhiteemaks veelgi tugevama sõjalise, majandusliku ja poliitilise toetuse pakkumine Ukrainale, et aidata riik võidule sõjas Venemaaga.

«Ukraina võitleb kogu Euroopa eest. Kindlasti arutame oma kolleegidega Ukraina abistamist ka nende teekonnal Euroopa Liitu,» ütles ta.

Rahvusvahelises Kriminaalkohtus (ICC) kohtuvad väliskomisjoni liikmed kohtu presidendi Piotr Hofmański, peaprokurör Karim Khani ja aseprokurör Mandiaye Niangiga, kellega arutatakse Venemaa rahvusvahelise õiguse vastaste kuritegude uurimist ning kriminaalkohtu tegevust laiemalt.

«Ukrainas toime pandud jõhkrad ja süstemaatilised agressiooni-, sõja-, inimsusevastased ja genotsiidikuriteod tuleb rahvusvahelises koostöös dokumenteerida, nende toimepanijad kohtu ette viia ja vastutusele võtta. Eesti toetab ICC uurimist ja tõendite kogumist igakülgselt ning me saadame selleks kohapeale ka oma eksperdid,» ütles Mihkelson.

Lisaks kohtumistele Hollandi parlamendis ja Rahvusvahelises Kriminaalkohtus on komisjoni delegatsioonil plaanis kohtumised ka Hollandi välisministeeriumis ja Haagi Strateegiliste Uuringute Keskuses.

Väliskomisjoni esimehe kõrval osalevad visiidil komisjoni liikmed Ruuben Kaalep, Mihhail Lotman, Mailis Reps ja Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles