ANALÜÜS ⟩ Reformierakonna ultimaatum Keskerakonnale, Keskerakonna ultimaatum Reformierakonnale (19)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Hea tuju, aga karmid sõnad. Peaminister Kaja Kallas teatas eilsel valitsuse pressikonverentsil koos majandus- ja taristuminister Taavi Aas (vasakul) ja riigihalduse ministri Jaak Aabiga ühe laua taga istudes, et kui Keskerakond lastetoetuse eelnõuga tagasi ei tõmba, on tema valmis selle valitsusega lõpparve tegema.
Hea tuju, aga karmid sõnad. Peaminister Kaja Kallas teatas eilsel valitsuse pressikonverentsil koos majandus- ja taristuminister Taavi Aas (vasakul) ja riigihalduse ministri Jaak Aabiga ühe laua taga istudes, et kui Keskerakond lastetoetuse eelnõuga tagasi ei tõmba, on tema valmis selle valitsusega lõpparve tegema. Foto: Madis Veltman

Peaminister, Reformierakonna esimees Kaja Kallas läks neljapäeval närvi. Keskerakonna poolt ootamatult lauda käidud lastetoetuse tõstmise eelnõu vastu oli Reformierakond muidugi kohe ja parteis oli päev varem ka kokku lepitud, kuidas Keskerakonnale öeldakse selgelt välja, et kui selle eelnõuga edasi minnakse, saab koalitsioon läbi.

Küll aga oli ka mõte vastasseis diplomaatilisemal viisil ära maandada. Paitada natuke keskerakondlaste päid, öelda, et idee on ju tore, aga peame ikkagi arvutama ja arutama ning tegeleme sellega sügisel. Nii aga ei läinud. Päeva jooksul asi hoopiski eskaleerus.

Kõigepealt jäi ära neljapäevahommikune Kallase ja Keskerakonna esimehe Jüri Ratase traditsiooniline hommikusöök. Neil on omavahel kokku lepitud, et kord nädalas süüakse koos hommikust ja räägitakse poliitikajuttu. Nüüd aga Ratas tühistas hommikusöögi. Valitsuse pressikonverents kulges algul tavapärasel ja uimasel viisil, ent valitsuse tervise teemal Kallas ühel hetkel ärritus silmanähtavalt ja teatas teravalt: «Olge siis mehed, tehke mulle umbusaldus, mis te veiderdate.»

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles