GALERII ⟩ Õismäe tiiki puhastatakse mudast

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Tallinnas Haaberstis on tiigi, purskkaevu ja selle lähiala rekonstrueerimistöödega jõutud Õismäe tiigi mudast puhastamiseni.

Tiigist muda välja pumpamine toimub Truxor mehhanismiga. Tiigi kaldale on ehitatud geotekstiiliga ümbritsetud settebasseinid, kuhu muda koos veega pumbatakse. Peale muda settimist settebasseinides transporditakse settejääk jäätmekeskusesse. Muda pumpamine toimub nii tiigi üldise korrashoiu eesmärgil kui ka rajatava purskkaevu tarbeks, et purskkaevu süsteemi ei satuks tulevikus setet või muda. Tiigi puhastustööd lõpetatakse juunis.

Tiigi rekonstrueerimistööde käigus rajatakse tiigile uus ja uhke purskkaev erinevate valgusefektide ning reguleeritavate veejugadega. Samuti rajatakse tiigi äärde uus kaldakindlustus. «Vana kaldakindlustus on enamuses juba lammutatud ja alles on ainult settebasseinide ees olev vana kaldakindlustus. Ümber tiigi perimeetri rajatakse uus kahe meetri laiune sillutiskatendiga kõnnitee. Kõnnitee äärde paigaldatakse metallist piire, mis tagab ohutuse ning annab ka visuaalse efekti,» selgitas Haabersti linnaosavanem Oleg Siljanov.

Tänavavalgustuse rekonstrueerimine käib paralleelselt kõigi teiste töödega. Uus tänavavalgustus rajatakse nii pargi välisele ringile metsaraja äärde kui ka sisemisele ringile asfaltkattega jalutusraja äärde. Üldjuhul tuleb uus tänapäevane valgustus samasse kohta, kus see oli enne ehitustööde algust. Peale tänavavalgustuse rajamist algab graniitsõelmetest terviseraja ehitus. Lisaks terviserajale ehitatakse sportimiseks parkuurikompleks, turnimistorud ning välijõusaal kolme erineva tõstepingiga. Samuti paigaldatakse moodul-WC Õismäe tee 26 ja 28 majade vahele pargi sissepääsu juurde.

Õismäe tiigi parki on kavandatud ka erinevaid istikuid, põõsaid, puid ning suurem lilleniit tiigi kaldale. Õismäe tiigi ja selle ümbruse rekonstrueerimistööde projektdokumentatsiooni koostas K-Projekt AS, ehitustöid teeb OÜ RTS Infraehitus. Tööde lepinguline maksumus on 1 727 000 eurot ning valmimistähtaeg on juuli 2022.

Seoses rekonstrueerimistöödega on tiigiäärne park jalakäijatele suletud kuni ehitustööde lõppemiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles