Kelm esitles end politseinikuna

BNS
Copy
Põhja politseiprefektuur alustas reedel neli kriminaalmenetlust seoses interneti kaudu raha välja petmistega. Kelmid helistasid kannatanule ning väitsid end olevat näiteks Google'i või politsei töötajad.
Põhja politseiprefektuur alustas reedel neli kriminaalmenetlust seoses interneti kaudu raha välja petmistega. Kelmid helistasid kannatanule ning väitsid end olevat näiteks Google'i või politsei töötajad. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Põhja politseiprefektuur alustas reedel neli kriminaalmenetlust seoses interneti kaudu raha välja petmistega, neist ühe puhul esitles kelm end politseinikuna.

56-aastasele naisele helistas väidetav politseinik, kes teavitas, et keegi soovib naise nimele võtta laenu. Tehingu katkestamiseks pidi naine edastama oma isikukoodi, sisenema internetipanka ja kinnitama tehinguid PIN-koodide abil. Naine sai kelmuse tõttu 1080 eurot kahju.

Eelmise aasta oktoobris märkas 40-aastane mees Facebookis reklaamis, mis pakkus investeerimise võimalust. Ta jättis oma andmed ja peatselt võttis temaga ühendust väidetav kauplemisplatvormi maakler. Meest juhendati registreerimisel ja samuti paluti tal alla laadida AnyDesk programm. Mees tegi mitmeid ülekandeid kauplemisplatvormile, kuid senini ei saa ta raha välja võtta ning talle tekitati 11 850 eurot kahju.

Põhja politsei alustas reedel veel ühe kelmuse tunnustel kriminaalmenetluse, sest 29-aastasele mehele helistas väidetavalt Google’i töötaja ning teavitas häkkerite rünnakust. Seejärel paluti mehel erinevatel ettekäänetel ja erinevate isikute poolt edastada internetipanga kasutajatunnus ning kinnitada tehinguid Smart-ID abil. Kelmusega tekitatud kahju on 3580 eurot.

61-aastasele naisele helistas samuti väidetavalt Google’i töötaja, kes teavitas häkkerite rünnakust. Naisele öeldi, et tema interneti kontot tuleb kontrollida ja seda puhastada. Naine pidi käima erinevatel interneti lehekülgedel ja helistajad lubasid vaadata, mis värvi ohusignaal selle kohta antakse. Lõpuks pidi naine minema oma kodupanaga lehele ja talle öeldi, et see näitab punast värvi ning leht tuleb korda teha. Hiljem avastas naine, et tema kontolt oli tehtud üle 700 euro suurune ülekanne võõrale kontole. Ka selle juhtumi kohta alustas politsei kriminaalmenetlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles