Terras: Baltdefcol peaks muutuma väikeriikide staabikolledžiks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti Kaitsekolledži hoone Tartus.
Balti Kaitsekolledži hoone Tartus. Foto: Margus Ansu

Kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras leidis koos oma Läti kolleegiga, et Balti Kaitsekolledžist peab tulevikus saama mitte ainult Eestile, Lätile ja Leedule, vaid ka teistele väikeriikidele sobilik rahvusvaheline modernne staabikolledž.

«Selle eesmärgini jõudmiseks oleme ka valmis astuma ühiseid samme. On oluline, et tulevikus oleks kõikidel Balti Kaitsekolledžis osalevatel riikidel võrdne sõnaõigus kolledži tuleviku suhtes,» vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja Terrase sõnu.

Terras kohtus täna Riias oma Läti kolleegi Jānis Sārtsiga, kellega arutati Balti riikide kaitsealase koostöö hetkeseisu ja tulevikuplaane.

Terras ja Sārts tõdesid ka, et vaatamata raskele majandusolukorrale on ambitsioonikas Balti riikide ühise jalaväepataljoni projekt endiselt mõlema riigi jaoks kõrgeima prioriteetsusega.

Eesti, Läti ja Leedu poolt mehitatav ühine jalaväepataljon kuulub 2010. esimesel poolaastal NATO reageerimisjõudude (NATO Response Force) 14. rotatsiooni koosseisu ehk NRF-14-sse.

Eesti panustab pataljoni ühe jalaväekompanii, luurerühma, logistilise toetusüksuse ja staabiohvitseridega, kokku ligi 200 kaitseväelasega. Pataljoni allüksuste kokkuharjutamine toimub sel aastal Lätis Adaži polügoonil.

Samuti arutati kohtumisel Eesti ja Läti võimalikku tulevast koostööd rahvusvahelistel operatsioonidel ning kaaluti erinevaid võimalusi, kuidas raskes majandusolukorras ühiselt tegutsedes veelgi rohkem ressursse säästa.

Konkreetsed ettepanekud võimalike ühiste hangete kohta esitavad Eesti, Läti ja Leedu kaitseministeeriumid järgmiseks Balti riikide kaitseministrite kohtumise ajaks, mis toimub maikuus Eestis.

Terras kohtus täna Riias ka Läti kaitseväe juhataja kindralmajor Juris Maklakovsiga
ning Läti kaitseväe peastaabi ülema kolonel Andis Dilānsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles