Tullio Libliku kriminaalasja menetleb Euroopa prokuratuur

BNS
Copy
Tullio Liblik
Tullio Liblik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa ärimehe Tullio Liblikuga seotud äriettevõtete Euroopa Liidust raha taotlemise kriminaalasja menetlemise võttis üle Euroopa prokuratuur.

«Nimetatud kriminaalasi on Euroopa prokuratuuri menetluses. Kahtlustuse on saanud kolm isikut soodustuskelmuse koosseisu alusel. Menetlus on pooleli, seetõttu hetkel rohkem detaile avaldada ei saa,» ütles BNSile Euroopa delegaatprokurör Silvia Kruusmaa.

Tullio Liblik ütles BNSile, et tema kuriteokahtlustust saanud ei ole. «Peale aasta tagust seika on olnud vaikus. Mina igatahes kahtlustust saanud ei ole,» lausus Liblik.

Möödunud aasta mai algul tegid keskkriminaalpolitsei ametnikud Saaremaal Kuressaares läbiotsimisi firmades seoses kahest toetusmeetmest raha taotlemisega ning 2018–2021 esitatud taotluste õigsuse uurimisega. Tullio Liblik ütles toona, et keskkriminaalpolitsei tunneb huvi WOW-keskuse ehitushangete korraldamise vastu, sest tegemist oli väga suure rahaga, teiseks aga riigi ja Euroopa Liidu rahaga.

Mullu 1. juunist alustas tegevust Euroopa Prokuratuur (EPPO). Sellest kuupäevast alates tuleb kõikidest Euroopa Liidu (EL) eelarvet kahjustavatest kuritegudest teavitada EPPOt, sealhulgas juba alustatud kriminaalasjadest. «See kohustus laieneb kõigile siseriiklikele asutustele – olgu selleks prokuratuur, uurimisasutus või EL-i toetusi jagav kontrolliasutus. Juba alustatud kriminaalasjad võttis EPPO enda menetlusse, kui EPPO menetluspädevuseks vajalikud kriteeriumid olid täidetud,» selgitas Kruusmaa.

Tema sõnul võtab üldjuhul EPPO menetlusse üksnes sellise kuriteo, millega põhjustati või oleks põhjustatud kahju vähemalt 10 000 eurot, väljaarvatud juhul, kui kuriteoga kaasnesid tagajärjed liidu tasandil või toimepanija oli ELi ametnik.

EPPO pädevusse kuuluvad: EL-i finantsvahendite vastu suunatud pettused nagu hankekelmus, soodustuskelmus, omastamine jms.; samuti rahvusvahelised käibemaksupettused kahjuga vähemalt 10 miljonit eurot; muude EL-i omavahenditega seotud pettused; nn PIF-kuritegudest pärinevate varade rahapesu; korruptsioon, mis mõjutab ELi finantshuve; osalemine kuritegelikus ühenduses, mis on suunatud kuritegude toimepanemisele EL-i finantshuvide vastu; eelmiste kuritegudega lahutamatult seotud kuriteod nagu näiteks dokumentide võltsimine soodustuskelmuse toimepanemiseks jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles