Nõmme plaanib parklaäärse punamonumendi lähiajal ära viia (1)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Punamonument varasemalt Valdeku tänava ja Viljandi maantee nurgal.
Punamonument varasemalt Valdeku tänava ja Viljandi maantee nurgal. Foto: Mihkel Maripuu

Selles, et Tallinnas Valdeku tänava ja Viljandi maantee nurgal olev monument tuleb sealt ära viia, on ühel meelel nii Nõmme linnaosa vanem Lauri Paeveer kui linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni juht Kristen Michal.

Maanteeäärse parkla juures oleval monumendil on nii eesti kui vene keeles kiri «Igavene mälestus langenutele võitluses fašismiga. 1941–1945». Riigi muinsuskaitseamet on monumendi olemasolust teadlik, kohaliku omavalitsuse dokumentides pole selle kohta ainsatki märget.

Muinsuskaitseametist öeldi Postimehele, et tegemist on nõukaaegse mälestuskiviga sealsamas lähedal tankitõrjekraavis hukatutele. «Selle monumendiga on kummalisi asju juhtunud. 1990. aastate alguses vahetati see omaaegne iseenesest ilus monument mingisuguse pseudovärgi vastu välja. Eelmisel aastal pandi Liiva kalmistule kultuuriministeeriumi ja juudi kogukonna osavõtul uus mälestuskivi nendele, kes Viljandi maantee tankitõrjekraavides 1941. aastal hukati. Põhjuseks oligi ilmselt kunagise mälestusmärgi asendamine mingist tehismaterjalist plaadiga,» teatas muinsuskaitseamet.

Igal juhul on kindel, et linna maal asuv mälestuskivi ei ole mälestisena kaitse all, samuti ei asu seal ühtegi matmispaika, mis võiks sõjahauana kaitse all olla. Nii et punamonumendist vabanemiseks on vaja vaid kohaliku omavalitsuse ehk Nõmme linnaosa valitsuse ja Tallinna linnavalitsuse initsiatiivi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles