Balti peaministrid: anname endast kõik, et Soome ja Rootsi liitumine NATOga kulgeks sujuvalt

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Balti riikide peaministrid
Balti riikide peaministrid Foto: Jevgenia Vära

Eesti peaminister Kaja Kallas, Läti peaminister Krišjanis Karinš ja Leedu peaminister Ingrida Šimonytė tervitavad oma tänases ühisavalduses Soome ja Rootsi ajaloolist otsust liituda NATOga.

Eesti, Läti ja Leedu peaministrid toetavad enda sõnul Soome ja Rootsi otsust täielikult ja väljendavad selle üle heameelt. 

«Soome ja Rootsi jagavad samu väärtusi, mis NATO liikmesriike omavahel ühendavad, ning meie pühendumust põhimõtetele, millel Euroopa ja Atlandi ookeani piirkonna julgeolek põhineb. Soome ja Rootsi liitumine NATOga edendab meie kollektiivset julgeolekut ning tugevdab liitlassuhteid,» teatasid peaministrid. 

Balti riigid ning Soome ja Rootsi jagavad valitsusjuhtide sõnul vastutust rahumeelse, turvalise ning eduka Põhja- ja Baltimaade regiooni tagamise eest. «Soome ja Rootsi liitumine NATOga aitab neid eesmärke saavutada ning loob meie riikidele uusi võimalusi lähedasema ja tugevama koostöö tegemiseks julgeoleku ning kaitse valdkonnas.»

Peaministrite hinnangul kattuvad Balti riikide julgeolekuhuvid Soome ja Rootsiga ning selles vallas on riikidel ka ühised proboleemid: «Seega tegelevad Balti riigid nende väljakutsete ja probleemidega tihedas koostöös ning solidaarselt Soome ja Rootsiga nii NATO liitlastena kui ka nende NATOga liitumise protsessi ajal. Anname endast kõik, et tagada, et liitumisprotsess kulgeks kiirelt ja sujuvalt,» teatati avalduses. 

«Seoses Venemaa sissetungiga Ukrainasse on NATO roll kaitsva liiduna, mis püüdleb rahu, julgeoleku ja stabiilsuse poole kogu Euroopa ja Atlandi ookeani piirkonnas, varasemast veel olulisem. Ootame koostööd Soome ja Rootsiga, et need eesmärgid saavutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles