Mereväe reservväelane osales esimest korda NATO õppusel

BNS
Copy
Vanemleitnant Alo Tamm.
Vanemleitnant Alo Tamm. Foto: Kaitseväe peastaap

Mereväe reservväelane vanemleitnant Alo Tamm täitis Saksamaal Rostockis NATO staabiõppusel Griffin Marker tsiviillaevaliikluse koordinaatori rolli. Tegemist on esimese korraga, mil mereväe reservväelane alliansi õppusel osalenud.

Vanemleitnant Tamme ülesanne oli kaubanduslikku meresõitu puudutavate nüansside märkamine ning nendest laevnike teavitamine. Muu hulgas ka sadamatelt ja laevaomanikelt kohapeal nähtu üle täpsustamine ning kaitselaevastikule edastamine.

«Sellise tsiviil-sõjalise koostöö ja infovahendaja roll sobib reservväelasele hästi, sest suur osa spetsiifikast puudutab avalikku kommertsmeresõitu, millega saan end igal ajal kursis hoida ja arendada,» ütles vanemleitnant Tamm.

Alo Tamm töötab IT-äriprotsessidega ja lõpetas ajateenistuse 1990. aastatel. Esimesest mereväe reservõppe kogunemisest võttis ta osa 2011. aastal. «Kaitsevägi ja ettevõtlus võivad esmapilgul erinevad tunduda, kuid tihti on võimalik üksteist kogemustega täiendada. Nii on ka minu tööandja võtnud ligi 20-aastast reservteenistust pigem täiendkoolitusena,» ütles vanemleitnant Tamm.

«Mereväe tegevväelaste osalemine rahvusvahelistel õppustel on tavapärane protseduur. Samas on ülimalt oluline anda ka reservväelastele võimalus rahvusvahelises keskkonnas enda oskusi lihvida ja täiendada, kui nende tsiviilelu seda võimaldab,» lausus mereväe staabi ülem mereväe kapten Indrek Hanson.

Merevägi on varasemalt reservväelasi saatnud MREPi ehk reservväelaste vahetusprogrammi raames näiteks Ameerika Ühendriikidesse, kus Eesti reservistidel on avanenud võimalus osaleda ka kohapeal toimuvatel õppustel. Siiski on tänavune Griffin Marker esimene kord, kui mereväe reservväelane osaleb eraldiseisval NATO õppusel, täieõigusliku staabitöö liikmena.

Staabitöö õppus Griffin Marker toimus 2.-18. maini Saksamaal Rostockis. Õppusel harjutati planeerimis- ja juhtimisprotseduure, sealhulgas tsiviillaevaliikluse korraldamist. Õppuse eesmärk on kriisi- või sõjaolukorras tagada kaubanduslik meresõiduvabadus Läänemerel, kus liigub ööpäevas kuni 3000 laevas.

Lisaks tegevväelastele ja reservväelastele on ka mereväe ajateenijatel võimalik osaleda rahvusvahelistel õppustel NATO 1. alalise miinitõrjegrupis, mille koosseisu on mereväe laevad iga poolaasta tagant üle 15 aasta panustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles