Zelenskõi sõnul tuleks sõjakahjude hüvitamiseks kasutada Venemaa varasid (1)

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: UNIAN

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tegi reedel ettepaneku luua Ukraina sõjakahjude hüvitamiseks Venemaa varade konfiskeerimise mehhanism, edastas hilisõhtul ukrainlaste uudisteagentuur Unian.

Zelenskõi kutsus partnerriike üles alla kirjutama mitmepoolsele lepingule Venemaa arestitud rahaliste vahendite ja varade üleandmiseks Ukrainale Vene armee sissetungist laastatud riigi ülesehitamiseks.

«Teeme partneritele ettepaneku sõlmida mitmepoolne leping ja luua mehhanism, mille kaudu on kõigil Venemaa sissetungi tõttu kannatanutel võimalik saada hüvitist kõigi kahjude eest,» sõnas Zelenskõi.

Eelkõige tuleks presidendi sõnul «sellise lepingu alusel arestida või külmutada partnerriikide jurisdiktsioonis olevad Venemaa rahalised vahendid ja vara ning seejärel konfiskeerida ja saata spetsiaalselt loodud fondi», kust kõik need kes kannatasid Venemaa agressiooni all, saavad vastava hüvitise.

«See on kindlasti aus ja õiglane. Ja Venemaa tunneb iga raketi, iga pommi ja iga mürsu tegelikku raskust, mis ta meie pihta tulistas,» toonitas riigipea.

President ütles, et Ukraina kutsub rahvusvahelisi partnereid sellise fondi asutajateks ja spetsiaalse rahvusvahelise komisjoni liikmeteks, mis vaatab läbi kahjutaotlusi.

«Selge on see, et selle ülesande täitmine ei saa olema lihtne. Aga tegelikult on juba alanud diskussioon sellise Venemaa varade hüvitamise vajalikkuse üle,» lisas Zelenskõi.

Presidendi kinnitusel maailmas sellest juba räägitakse.

«Alustame oma partneritega selleteemalist dialoogi. Et agressor tunneks, et sõda on võimeline tekitama kohutavat kahju mitte kellelegi teisele, vaid sellele, kes sellega naabri juurde läks. Maailm on näinud, et olemasolevad rahvusvahelised organisatsioonid ja vahendid ei suuda kõigi väljakutsetega toime tulla. Seetõttu tuleb mitte ainult kasutada juba olemasolevaid võimalusi, vaid pakkuda ka uusi. Selline lahendus on tõhus,» sõnas Zelenskõi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles