Aafrika Liidu juht teatas visiidist Moskvasse ja Kiievisse

Copy
Macky Sall ja Olaf Scholz Dakaris.
Macky Sall ja Olaf Scholz Dakaris. Foto: NGOUDA DIONE/Scanpix

Senegali president ja Aafrika Liidu juht Macky Sall teatas pühapäeval, et teeb ühenduse nimel peatse visiidi Moskvasse ja Kiievisse.

Reis pidi algselt toimuma juba 18. mail, kuid jäi ajakavaprobleemide tõttu ära. Uued kuupäevad on Salli sõnul kindlaks määratud.

Sall teatas visiidist ühisel pressikonverentsil riiki külastava Saksamaa kantsleri Olaf Scholziga.

«Kohe, kui see on kinnitatud, lähen loomulikult Moskvasse ja ka Kiievisse,» ütles Sall.

«Samuti oleme nõustunud kokku kutsuma kõik Aafrika Liidu riigipead, kes soovivad rääkida Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, kes on väljendanud vajadust Aafrika riikide juhtidega suhelda,» rääkis Sall.

«Ka seda tehakse lähinädalatel,» lubas president.

Venemaa sissetung Ukrainasse, mis on teraviljahindade tõusu ja kütusepuuduse tõttu Aafrika majandusi tugevasti tabanud, on leidnud Aafrika riikides laialdast vastukaja.

Märtsi alguses jäi Senegal erapooletuks ÜRO ülekaalukalt vastu võetud resolutsiooni hääletusel, mis kutsus Venemaad üles Ukrainast lahkuma. Mõni nädal hiljem hääletas Senegal aga teise resolutsiooni poolt, milles nõutakse Venemaalt sõja peatamist.

Peaaegu pooled Aafrika riigid jäid kahel resolutsioonihääletusel erapooletuks või ei hääletanud.

Sall märkis ka, et Senegal on valmis varustama Euroopat veeldatud maagaasiga, kuna maailmajagu püüab end Venemaa energiaallikatest võõrutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles