Vesuuv ähvardab taas ellu ärgata

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesuuv.
Vesuuv. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa mandriosa ainus tegevvulkaan, Itaalia lõunaosas asuv Vesuuv, on geoloogide hinnangul endiselt väga ohtlik.


«Vesuuv on väga ohtlik vulkaan,» ütles Itaalia geoloog Francesco Russo, kelle sõnul on 27-protsendiline tõenäosus, et aastakümneteks uinunud vulkaan purskab järgmise saja aasta jooksul, vahendas AFP.

Russo hoiatas, et ettevaatusabinõud viimati 1944. aastal pursanud, kuid seejärel tänaseni vaikinud vulkaani aktiviseerumisel pole piisavad.

«Ohtlikus tsoonis elab hinnanguliselt 600 000 inimest, mis tähendab seda, et vulkaanipurske korral ähvardaks neid otsene oht,» lisas Russo, kelle sõnul pole võimud teinud piisavalt ettevalmistustöid.

Tema kinnitusel poleks Vesuuvi lähistel elavaid inimesi isegi nädalase etteteavitamisaja jooksul võimalik piirkonnast evakueerida.

«Evakuatsiooniplaanid pole usaldusväärsed, kava, kuidas inimesed peaksid ohustatud aladelt lahkuma on ebaadekvaatne,» lisas Russo.

Aastal 79 mattis Vesuuvist purskuv laava enda alla Pompei linna. Tookord hukkus kuni 15 000 inimest. Teadlaste hinnangul satuks samasuguse jõuga purske korral täna ohtu aga kuni viis miljonit inimest. Siiski on nii võimsa vulkaanipurske võimalus äärmiselt väike, teadlaste arvates kõigest üks protsent.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles