Rattasõitude kaardistamise projekt osutus ülipopulaarseks (2)

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Pin Bike seade pannakse esiratta rummu külge.
Pin Bike seade pannakse esiratta rummu külge. Foto: Teele Toova

Juuni alguses käivituv Tallinna jalgratturite liikumiste kaardistamise projekt osutus nii populaarseks, et kõik soovijad ei saagi selles osaleda.

Europrojekti Bicification raames jagatakse 500 soovijale seadmed, mis tuleb jalgrattale paigutada ning mis telefoniäpi käivitamisel võimaldavad koguda andmeid rattaga tehtavate sõitude kohta.

«Soovijaid oli umbes 650, nii et kahjuks kõiki ei saanud võtta. Võtsime 500 inimest, nagu plaanis oli,» ütles Tallinna strateegiakeskuse projektijuht Mart Brauer.

Seadmeid hakati jagama umbes nädalapäevad tagasi ja asi edeneb päris hästi. «Kui päris kõiki seadmeid välja ei võeta, siis vaatame, mis ülejäänutest saab,» ütles Brauer.

Projekti aktiivne periood algab 1. juunil. Aga juba praegu saavad kõik osalejad oma seadmed linnavalitsuse infosaalist kätte ning võivad need oma sõiduriistadele paigutada ja telefonidesse vastava äpi installida.

Pin Bike komplektis on peale GPS-seadme veel telefonihoidja, ventiiliadapter ning rattatuli.
Pin Bike komplektis on peale GPS-seadme veel telefonihoidja, ventiiliadapter ning rattatuli. Foto: Teele Toova

Praktikas toimib asi nii, et enne sõidu alustamist käivitab projektis osaleja telefonis oleva rakenduse. Selle abil saab ta muu hulgas oma teekonnal lisada mingi teelõigu kohta markeri ehk kommentaari. Braueri sõnul ei maksa loota, et kohe pärast mõnest teeaugust teatamist ilmub asfalteerijate brigaad seda parandama. Aga kui ühe ja sama kohta tuleb erinevatelt ratturitelt korduvalt samasisulisi teateid, siis on lootust, et selles kohas midagi muutub.

Projektis kasutatav tehnoloogia on pärit Itaaliast, kus seda on kasutatud 18 kohalikus omavalitsuses. Osavõtu eest saavad inimesed ka tasu mõne kauplusteketi kinkekaartide näol. Strateegiakeskus nimetab seda mitte tasuks, vaid sümboolseks tänuavalduseks selle eest, et inimene kinnitab oma jalgratta külge ühe vidina ja käivitab sõitu alustades telefonis äpi.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles