Kremli pankur astus Eesti suurfirma nõukogust tagasi (1)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Foto: Elliott Rowan Aucklandi Linkedin

Vene spioonipanga International Investment Bank (IIB) finantsjuht Elliott Rowan Auckland taandus pärast Postimehe artiklit Tallinnas asuva ja Baltimaade ühe suurema kinnisvaraportfelliga investeerimisfirma Summus Capitali nõukogust.

Paar nädalat tagasi kirjutas Postimees Oxfordi magistrikraadiga, Ida-Euroopa ning kunagise Nõukogude Liidu alade majandustele keskenduvast majanduseksperdist Aucklandist. Ta on aastaid töötanud Budapestis asuvas, kuid juba Külma sõja ajal venelaste poolt loodud rahvusvahelises investeerimispangas (International Investment Bank – IIB). Panka on nimetatud Putini Trooja hobuseks ning venelaste spioonipangaks.

Algul töötas Auckland seal lihtsalt juhtiva nõunikuna. Kuid aprillis, kui IIB haare Ukraina sõja tõttu Ida-Euroopas oli oluliselt nõrgenenud, tõusis ta ametikõrgendusena finantsjuhiks.

Eelmisel aastal sai Aucklandist Tallinnas asuva, kinnisvarale orienteeritud investeerimisfirma Summus Capitali nõukogu liige. Panga juhatuse liikme Hannes Pihli sõnul pole Summus Capitalil IIB pangaga vähimatki pistmist. «Summusel ei ole International Investment Bankiga tegevussuhteid ja need kaks pole kunagi omavahel suhelnud,» ütles Pihl.

Samal päeval, kui Postimees artikli avaldas, esitas Auckland nõukogust lahkumise avalduse ning enam ta Summus Capitaliga seotud pole.

«Vaatamata sellele, et Summuse nõukogu liikmed läbisid muuhulgas ühe Big4 audiitorbüroo poolt koostatud taustakontrolli, otsustas Elliot Auckland Summuse huvides tagasi astuda. Antud hetkel puudub tal igasugune seos ettevõttega,» kinnitas Pihl Postimehele.

Summus Capital

Baltimaade ühele juhtivale kinnisvarainvesteeringute firmale Summus Capitalile kuulub 12 kinnisvaraobjekti, sealhulgas Tallinnas Veerenni Confido Tervisekeskus (pildil) ja De la Gardie kaubamaja, Saaremaal Auriga keskus, Riias Depo kodu- ja ehitustarvete kauplus ning koos Ivar Vendeliniga ostu- ja meelelahutuskeskus Riga Plaza. Aprilli keskel ostis Summus Capital Riias lisaks Damme kaubanduskeskuse.

Kontserni kinnisvaraobjektide portfelli väärtus küündib üle 400 miljoni euro ning see hõlmab kaupluse-, kontori-, logistika- ja meditsiinihooneid.

Summus Capitali värvikasse nõukogusse kuuluvad Boris Skvortsov, investeerimisekspert Lätist ja teine Leedust ning Eestist Priit Pedaja, kes on Venemaa juhtiva raudteelogistikafirma Globaltrans pikaaegne esindusfiguur. Küprosel registreeritud Globaltransi tütarfirma on Eestis Spacecom, mille omanik on Oleg Ossinovski.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles