SIIL 2022 ⟩ Video ja galerii: Liitlased harjutasid Siilil samaaegset laskmist mitmikraketiheitjatest

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Esmakordselt Eesti ajaloos tegid liitlaste mitmikraketiheitjad esmaspäeval laskeharjutuse üheaegselt Eesti kahes paigas: Harjumaal kaitseväe keskpolügoonil ja Saaremaal Undva poolsaarel.

Esmaspäeva pärastlõunal lasi Ühendkuningriigi 26. kuningliku suurtükiväerügemendi 19. patarei Harjumaal kaitseväe keskpolügoonil mitmikraketiheitjast M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS). Kaks raketisüsteemi lasid kokku lühendatud laskekaugusega õpperakette, mis kõik ka ette antud sihtmärke tabasid.

«MLRS on Briti armee ainus täppistulerelv. See suudab lasta kuni 12 raketti vähem kui minutiga, kuni 84 kilomeetri kaugusele,» ütles Ühendkuningriigi üksuse laskmiste ohutusohvitser, leitnant Lauren Bailey.

Samal ajal tegid Saaremaal Undva poolsaarelt põhja suunas jäävate meresihtmärkide pihta lahinglaskmised USA liitlasüksused, kasutades M142 mitmikraketi­heitjat HIMARS. Undva lähistel ründasid samu sihtmärke ka Ameerika Ühendriikide ründelennukid A-10. Kogu operatsioon leidis aset Eesti juhtimis- ja koordinatsioonielementide kontrolli all.

«Määrasime pärast Eestilt saadud tuleabi kutset koostöös Eesti üksusega sihtmärgid, edastasime selle info digitaalselt minu juhitavale pataljonile ning täitsime ülesande veatult,» kirjeldas Saaremaal USA 169. suurtükiväebrigaadi komandör kolonel Chris McKee.

Laskmised olid osa liitlasriikide ühisõppusest Defender Europe 22 ja Eesti kaitseväe õppusest Siil 2022.

«See on mulle alati muljet avaldanud, mida Eesti kaitsevägi ja Kaitseliit suudavad. Nad on kõrgema klassi sõdurid ja õhuväelased, keda me näinud oleme. Meil on alati hea meel siia tulla, et nendega koostööd ja õppusi teha. Sellest saavad kasu mõlemad pooled,» ütles Marylandi rahvuskaardi 175. lennuväeüksuse komandör, brigaadikindral Jori Robinson.

Kaugmaamitmikraketiheitja süsteem võimaldab rünnata suurel kaugusel asuvaid kõrge väärtusega sihtmärke. Mitmikraketiheitjad kasutavad lase-ja-liigu tüüpi taktikat, et vältida vastase vastutuld.

Relvasüsteemid kasutavad suure laskeulatusega täppismoona, millega on võimalik lasta kaugemale kui 300 kilomeetrit. Mitmikraketiheitjate põhilisteks ülesanneteks lahinguväljal on vastase operatsiooni tasandi kõrge väärtusega sihtmärkide mahasurumine ja hävitamine ning võimalike ohtude elimineerimine enne nende avaldumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles