Tallinna Haigla lisakorruse rajamine algab enne riigipoolset rahastamisotsust

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna haigla eskiis.
Tallinna haigla eskiis. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart kinnitas täna, et Tallinna Haigla teise maa-aluse korruse projekteerimine on alanud ning ka selleks vajaliku süvendi rajamine algab enne, kui vabariigi valitsus on teinud otsuse seda rahastada.

«Tallinna Haigla rahalised küsimused ei ole tänaseni lahendatud ning meie ootus on jätkuvalt sama – 50 miljonit eurot lisakorruse ehitamiseks, 100 miljonit eurot terve Tallinna Haigla projekti toetamiseks. Miks just sada miljonit? Sest meie praeguste arvestuste alusel me maksame just nii palju käibemaksu selle haigla ehitamisel. Selle raha riik saab niikuinii. See ei tähenda riigile täiendavat koormust, vaid loobumist lisatulust. Ja kui projekt peaks veel kallimaks minema, siis me loodame, et need kulud saame riigiga pooleks teha,» rääkis Kõlvart linnavalitsuse pressikonverentsil.

Ta lisas, et minister Tanel Kiik toetab haigla lisakorruse ehituse rahastamist, aga valitsuse ametlikku otsust veel pole. «Meie jaoks tähendab see, et linna poolne otsus peab tulema enne, kui tekib otsus riigipoolse rahastamise osas. Sest lisakorrus tuleb kõigepealt projekteerida. Ja kuna projekteerimine juba käib, siis selleks et mitte kanda lisakulusid projekti ümber tegemiseks, tuleb otsustada operatiivselt ja tegelikult me oleme selle otsuse juba teinud,» ütles Kõlvart.

«Projekteerimismeeskonnale on antud signaal, et tuleb projekteerida lisakorrus ja me andsime selle signaali selles etapis, kus ei olnud vaja midagi ümber teha, vaid projekteerimisega saab edasi liikuda arusaamaga, et tuleb lisakorrus. Kui seda projekteeritakse, siis tekib loodetavasti ka selgem arusaam, mis saab selle riigipoolse finantseerimisega. Igal juhul tuleb projekteerida ja rajada süvend, et selle korruse ehitamine oleks võimalik ja arvestades pingelist ajagraafikut, ei saa me sellega venitada,» kinnitas linnapea.

Kõlvarti sõnul leiab linnavalitsus, et varjendiks sobiva lisakorruse ehitamine on üleriigiline vajadus. «Rääkimata sellest, et terve Tallinna Haigla projekt on üleriigilise tähtsusega. Aga ka lisakorruse ehitamine tähendaks, et me suudame luua ressursi ja võimaluse, mida ei ole praegu Eestis kuskil olemas. Ühelgi Eesti haiglal ei ole sellist võimalust, kus on ette valmistatud nii energia kui hapniku allikad ja on võimalus hädaolukorras kiiresti kas luua täiendavaid voodikohti või haigla voodikohad sellele korrusele üle viia. Kahjuks viimased kriisid näitavad, et see vajadus võib tekkida iga hetk. Olgu epideemia või sõjategevus, valmisolek selleks peab olema. Seega me otsustasime, et siin ei saa seda võimalust kasutamata jätta,» selgitas Kõlvart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles