Zelenskõi sõnul Kremli soov sõdida püsib

BNS
Copy
Ukraina tank Pokrovskis.
Ukraina tank Pokrovskis. Foto: CARLOS BARRIA/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles ma kolmapäevaõhtuses videopöördumises, et Venemaa otsus võtta oma vägedesse vanemaid inimesi viitab sellele, et Kremli soov sõdida püsib, kuid noori pole enam piisavalt, edastas ukrainlaste uudiseportaal Unian.

«Ukraina relvajõud, meie luure ja kõik, kes kaitsevad riiki, seisavad vastu Vene vägede äärmiselt karmile pealetungile idas. Kohati on vaenlane tugevalt ülekaalus – varustuses ja sõdurite arvus. Vene võimud tegid samas märkimisväärse otsuse - nad lubasid lepingulisele teenistusele värvata vanemaealisi ehk neil ei jätku enam noori, aga võitlussoov on alles. Selle soovi võitmine võtab veel aega,» rääkis president.

Zelenskõi tõi taaskord välja, kui oluline on partnerite abi Ukraina jaoks eelkõige relvade osas.

«Täielik abi! Ei mingeid erandeid ega piiranguid. Piisav võitmiseks,» ütles president.

Zelenskõi tänas kõiki toetajaid, kes relvaabi vajalikkusest Ukrainale avalikult rääkinud ja räägivad, mille seas ka näiteks Davose tippkohtumisel.

«Tänud neile, kes räägivad sellest meedias ja juhtivate riikide pealinnades,» ütles president.

Vene parlament võttis kolmapäeval vastu seaduse, millega kaotati sõjaväega liitumise ülemine vanusepiir, mis osutab, et Moskva võib otsida uusi sõdureid, keda Ukrainasse saata.

Seni kehtinud seaduse kohaselt võisid sõjaväeteenistusse astuda ainult 18-40-aastased Vene kodanikud ja 18-30-aastased võõrriikide kodanikud.

Riigiduuma ja föderatsiooninõukogu kiitsid seadusemuudatuse heaks ning nüüd peab selle allkirjastama veel riigipea Vladimir Putin.

Venemaa enda väitel on 24. veebruaril alanud kallaletungis Ukrainale hukkunud üle tuhande sõduri. Agressiooni on lubatud jätkata nii kaua kui vaja.

«Peame oma relvajõude tugevdama, et kaitseministeeriumi aidata. Meie kõrgeim ülemjuhataja (Putin) annab kõik endast oleneva, et armee võidaks ja selle tõhusus kasvaks,» ütles spiiker Vjatšeslav Volodin.

Seadus puudutab relvajõududega vabatahtlikult liitujaid, mitte noori ajateenistuskohuslasi.

«Täppisrelvastuse kasutamiseks ja relvade ning sõjavarustusega opereerimiseks on vaja kõrgprofessionaalseid spetsialiste,» seisis eelnõu seletuskirjas, kus märgiti, et sellised spetsialistid võivad olla 40-45 aastased. Samuti võib see meelitada sõjaväkke meedikuid, insenere ja kommunikatsioonieksperte.

Vene kaitseminister Sergei Šoigu ütles teisipäeval, et Moskva «jätkab sõjalist erioperatsiooni kuni kõik eesmärgid on täidetud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles