GALERII Tallinnas avati esimene legaalne grafitisein

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy

Täna avati ametlikult Tallinna esimene legaalne grafitisein Pärnu maantee viadukti all.

«Heal tasemel töödega kaunistatud grafitiseinad on mujal maailmas väga laialt levinud kogemus - nüüd lõpuks on esimene taoline ka Tallinnas. Tänavakunst, kui ta on õiges kohas ning hästi tehtud, rikastab linnaruumi ning loodetavasti annab pilootprojekt meile põhjust ja võimalust avada taolisi seinu veelgi,» ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Kahe päeva jooksul kaetakse Pärnu maantee viadukti betoonseinad kõrgetasemelise grafitikunstiga – eeskujuks järgmistele katsetajatele. Legaalse grafiti seina loomise idee algatas Kesklinna valitsus koostöös Tallinna haridusameti mobiilsete noorsootöötajatega. Tarvikute ja teostusega toetab kunstitarvete kauplus Spekter. Esimesed pildid teevad mobiilse noorsootöö raames ka varemalt graffitiprojektidesse kaasatud noored, kohalikud tänavakunstnikud ja kutsutud tänavakunstnik Berliinist.

Legaalse grafiti sein pakub nii noortele, kes teevad alles esimesi katsetusi kui ka suure kogemustega tänavakunstnikele turvalist ruumi grafiti harjutamiseks ja eneseväljenduseks. See vähendab avaliku ja eraomandi ebaseaduslikku märgistamist. Legaalse grafiti sein ei pane kunstnikele loomepiiranguid ja toetab oma arvamuse väljendamist, kuid seda siiski sündsuse piires – loomevabadus ei laiene ebatsensuursustele ning vaenu õhutavatele väljenditele ja kujutistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles