Eesti 200 kogub allkirju erakorralisteks valimisteks (2)

BNS
Copy
Eesti 200 juht Kristina Kallas.
Eesti 200 juht Kristina Kallas. Foto: Konstantin Sednev

Erakond Eesti 200 tahab rahvaalgatuse korras koguda allkirju, et teha riigikogule ettepanek käivitada vastavalt Eesti vabariigi põhiseaduse paragrahvile 97 erakorraliste valimiste ellukutsumise protsess.

Eesti 200 esimehe Kristina Kallase sõnul on Eesti poliitiline süsteem kinni jooksnud ning töövõimetuks on muutunud nii parlament kui ka valitsus. «Tegu on Eesti demokraatia kriisiga, mille tulemusena on Eesti riik muutunud juhitamatuks. See kõik toimub ajal, mil meil on Euroopas käimas sõda, me oleme jätkuvas energiakriisis ja tugeva inflatsioonilise surve all ning jätkuvalt on õhus oht koroonapandeemia naasmiseks. Vastutustundlikust riigijuhtimisest on see kõik valgusaastate kaugusel,» rõhutas Kallas.

Tema sõnul tuleb arenenud demokraatiates ikka ette olukordi, kui süsteem jookseb kinni. «Sellest olukorrast väljatulemiseks ongi ette nähtud uute valimiste korraldamine, millega antakse kriisi lahendamine rahva kätte, kes saab teha uue otsuse,» märkis Kallas.

Eesti 200 rahvaalgatusega tehakse riigikogule ettepanek algatada vastavalt Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvi 97 neljandale lõigule riigikogu erakorraliste valimiste  korraldamine. Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvi 97 neljas lõik ütleb, et «valitsusele või peaministrile umbusalduse avaldamise korral võib president kolme päeva jooksul valitsuse ettepanekul välja kuulutada riigikogu erakorralised valimised».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles