Kohtusaalis töö kaotamisest kuulnud Tanel Kiik: «Viisakas on selliseid asju näost näkku rääkida.» (4)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Tanel Kiik kohtus Mailis Repsi istungil tunnistajana.
Tanel Kiik kohtus Mailis Repsi istungil tunnistajana. Foto: Tarvo Madsen

Tanel Kiik oli samal ajal tunnistajana Mailis Repsi istungil ütlusi andmas, kui talle tuli teade, et ministrina ta enam ei jätka.

Kui teade reedel Harju maakohtus Kiigeni jõudis, reageeris ta sellele rahumeelselt ning tema suust kostus kohtusaalis mõtlik "hmm". Siis aga palus ta kohtult luba, et veidi telefoni vaadata. Vaheaega prokurör ei lubanud.

Pärast kohtuistungit andis Tanel Kiik kohale tulnud ajakirjanikele ka kommentaare värske uudise kohta.

Kuidas kommenteerite uudist, et olete tööst prii?

See on peaministri valik olnud. Kas ta on kõige mõistlikum valik olnud - siin jään eriarvamusele.

Ootasite, et selline otsus täna tuleb?

Ma ei välistanud seda võimalust algusest peale. Kuna peaminister on korduvalt mõista andnud, et nad näevad, et nad on vähemusvalitsuses või tänast koalitsiooni toimivana enam ei ole. Minu arusaam vaidluste ja kriiside lahendamisest on mõnevõrra diplomaatilisem.

Mis teie edasine plaan nüüd on? Kas hakkate EKRE ja Isamaaga läbirääkimisi pidama?

Eks nüüd tuleb maha istuda ja paika panna edasine plaan. Senine plaan oli liikuda edasi peretoetuste tõstmisega ja olen seda korduvalt öelnud nii avalikult kui ka erakonna koosolekul, et minu eelistus oleks olnud tõsta peretoetusi ja jätkata praeguses valitsuskoalitsioonis. Nüüd võib öelda, et see on endine valitsuskoalitsioon. Selle valiku langetas Reformierakond.

Kaja Kallas ütles ka seda, et tema on teinud ettepaneku Sotsiaaldemokraatlikule erakonnale ja Isamaale, et uus valitsus tuleks selline. Kas teil on Isamaaga mingi kokkulepe sõlmitud?

Mul ei ole kellegagi mingit tagavarakokkulepet sõlmitud.

Aga teie isiklikult läheksite hea meelega EKRE-ga koalitsiooni uuesti?

Oleksin eelistanud praeguse koalitsiooni jätkamist ja nüüd on selge, et seda võimalust enam laual ei ole. Peame maha istuma erakonnas ja arutama, millised on võimalused ja variandid. Me ju ei tea isegi seda, kas see sõltub meist. Parlamendis on viis erakonda ja seda matemaatikat saab kokku panna mitut moodi.

Kindlasti ükskõik milline koalitsioon, mis kokku pannakse saab olema keerline. Ees on keerulised ajad, meil on palju keerulisi eelnõusid parlamendis ja poole pealt tulla valitsusvastutust kandma ükskõik millisel erakonnal praegu saab olema tõsine töö.



Oli teil aimu, et täna võib selline otsus tulla?

Ma seda päris ei välistanud, aga täna ma seda ei oodanud. Mulle tundunuks loogilisem teha seda juba varem või siis seda mitte teha. Selline käitumine ja teguviis, kus eile istusime valitsuses koos ja keegi sõnagi ei maini - lähme valitsuskabinetist laiali ja järgmine päev tuleb teade.
Kõigil ministritel on erinevad töögraafikud, kokkulepped, üritused, välisvisiidid, mis on pikalt ette valmistatud. Soliidne ja viisakas on selliseid asju inimestega näost näkku rääkida personaalselt, mitte meedia kaudu.

Mis teie päevaplaanis nüüd ees ootab?

Täna tuleb minna ministeeriumisse kabinetti koristama. Kingitused, memod ja paberid, mis sinna on kogunenud kolme aasta jooksul. Loodetavasti veel lastakse sisse - ega ei tea ju, kas kaart töötab enam üldse.

Kaja Kallas tõi ühe põhjusena välja selle, et tänases olukorras Ukraina sündmusi silmas pidades on keeruline töötada valitsusega, kus Keskerakonnast on ainult Kristian Jaanil ja Eva-Maria Liimetsal NATO luba. Kuidas te seda kommenteerite?

See on otsitud ettekääne. Viis aastat mul oli see luba ja hetkel minu luba on menetluses pikendamisel. Ma ei tea, et seal oleks mingeid probleeme.
Arvan, et neid ministerid on veel, kellel seda luba kas ei ole või on see pikendamisel - ka Reformierakonnas minu teada.
See on küll täiesti otsitud põhjus ja seda ei saa tõsiselt võtta. Me oleme kabinetinõupidamisi teinud koguaeg ja pikemalt eile. See ei olnud kordagi teemaks.

Kuidas te koostöö täna lõpu saanud valitsuses kokku võtaksite?

Eks ta on olnud algusest peale keeruline, kuna see koalitsioon ei sündinud peale riigikogu valimisi vaid ta sündis tol hetkel, kui eelmine valitsus lagunes jaanuarikuus. Mina olen panustanud ja pingutanud koalitsiooni hoidmisse, kuna ma tean, et iga koalitsiooni vahetus tähendab väga palju lisatööd, väga palju uuestiõppimist ja uuesti alustamist. Kunagi ei ole ka teadmist ja veendumust, et uus saab olema parem.
Pigem olen pidanud mõistlikuks, et üheksa kuud oleks jätkanud praegune valitsus. Peaminister arvas teisiti.

Oli peretoetuste tõstmisega kiirustamine väärt seda? Nüüd olete põhimõtteliselt töötu.

Ma nüüd enda töötu-staatuse pärast liiga palju ei muretse. Aga see, et riigikogus algselt neli erakonda tegid ettepaneku peretoetusi tõsta ma arvan, et on õige.
Peretoetused on olnud paigal. Esimese-teise lapse toetus alates jaanuarist 2019, mis on peaaegu neli aastat. Lasterikka pere toetus alates 1. juunist 2017, mis on juba peaaegu 5,5 - 6 aastat.

Selles valguses toetuste tõstmine on igal juhul mõistlik. Nagu Reformierakonnale ütlesin - tehke siis omapoolsed ettepanekud, pakkuge omapoolne lahendus. Antud juhul pakuti 2000 obstruktsioonilist ettepanekut ja sisulist lahendust ei pakutud. Ainult, et "teie olete süüdi ja teie lahendage", mis on see sõnum, mis on kõlanud siin korduvalt.




 

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles