VIDEO, BLOGI JA GALERII Alar Karis: kutsun kõiki poliitikuid tõusma kõrgemale senistest solvumistest (5)

Postimees
Copy

President Alar Karis kommenteeris täna kell 17 Kadriorus Reformierakonna ja Keskerakonna valitsuse lagunemist. Presidendi kommentaare saab jälgida Postimehe vahendusel video ja blogina.

Postimees avaldab president Alar Karise avalduse täies mahus: 

«Sisepoliitiline olukord on tänasega selgemaks saanud ja samas endiselt ebaselge.

Täna kell 14 tuli peaminister Kaja Kallas Kadriorgu ja andis üle mulle ettepaneku vabastada ametist kõik Keskerakonna ministrid. Kell 14:49 kirjutasin alla vastavale otsusele.

Mul on inimlikult kahju, kui mitmed vabastatud ministrid kuulsid sellest otsusest alles meediast.

Reformi- ja Keskerakonna koalitsiooni lagunemine oli selge juba mõnda aega. Tänane päev pani sellele koalitsioonile lõpliku punkti.

Nüüd tuleb tegutseda kiiresti ega tohi kaotada aega.

Eesti vajab kiiresti töövõimelist koalitsiooni ja töövõimelist valitsust, kes suudaks otsustada ja riiki juhtida.

Aeg on turbulentne nii kodus kui ka kaugemal. Meil on siinsamas Euroopas viimaste aastakümnete teravaim julgeolekukriis.

Meil on lahendamata energiajulgeoleku küsimused.

Edasi sotsiaalmajanduslike probleemide teravnemine, elektri-, toasooja- ja gaasiarvete suurenemine, mis seab ohtu paljude inimeste toimetuleku.

Kõige selle kohal on teadmatus, kust leida kate suurenevatele eelarvekuludele.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas tegi koalitsioonikõneluste alustamise ettepaneku Isamaale ja sotsiaaldemokraatidele. Soovin näha nüüd poliitikute sihikindlust liitlaste otsimisel ja hoidmisel ning kokkulepete sõlmimisel.

Siinjuures ei saa jätta ütlemata, et eksivad need, kelle arvates pole poliitikas midagi isiklikku. Poliitikas, nagu üldse inimeste vahel, on väga palju isiklikku. Kutsun kõiki poliitikuid tõusma kõrgemale senistest solvumistest ja vääritimõistmistest.»

President Alar Karis vabastas täna Kaja Kallase ettepanekul ametist kõik valitsuskoalitsiooni kuuluvad Keskerakonna ministrid.

Presidendi otsusega on ametist vabastatud keskkonnaminister Erki Savisaar, kultuuriminister Tiit Terik, majandus- ja taristuminister Taavi Aas, riigihalduse minister Jaak Aab, siseminister Kristian Jaani, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning välisminister Eva-Maria Liimets.

Kallas tegi täna Isamaale ja sotsiaaldemokraatidele ettepaneku alustada kõnelusi uue valitsuse moodustamiseks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles