Kaja Kallas: uue valitsuse võti on Isamaa käes (26)

Sander Punamäe
, ajakirjanik
Copy

Peaminister Kaja Kallas ütles, et tema eesmärk on uue valitsusliidu loomisel sotsiaaldemokraatide ja Isamaaga kiiresti kokkuleppele jõuda, kuid Isamaa palus veel mõtlemisaega. 

Ütlesite tänases avalduses, et viimane piisk valitsuse lagunemise karikasse oli koalitsioonipartner Keskerakonna otsus tõmmata kolmapäeva õhtul vesi peale alushariduse eelnõule, millega nad ise valitsuses nõus olid. Samas avaldasite veel eilsel pressikonverentsil lootust, et kõik läheb siiski hästi. Mis oli siis see viimane piisk karikasse?

Seal oli kaks piiska. Üks oli see teie esitatud küsimus, kui küsisite (neljapäevasel pressikonverentsil – S.P) minu kõrval istuva ministri Jaak Aabi käest, kas vastab tõele, et tema on aktiivselt tegelenud fraktsioonis alushariduse vastase tegevusega. Et eestikeelset haridust ei tuleks ja Keskerakond hääletaks selle tagasiükkamise poolt. Ilmselt oli ka videost näha, et olin väga üllatunud.

Minu üllatuseks ei öelnud Jaak Aab, et ta hoopis kaitses valitsuse eelnõud, vaid vastas kuidagi väga keeruliselt. Ja kui küsisite veel üle, siis üha enam süvenes minus veendumus, et ka valitsuse sees on ministrid, kes valitsuse tööd õõnestavad. Varasemalt oli selline tunne, et valitsuses on kõik hästi, aga riigikogus veavad asjad kiiva. See oli esimene piisk. Ja eks ma kuulasin ka Jüri Ratase väljaütlemisi «Esimeses stuudios» (neljapäeva õhtul ETVs – toim).

Kas tundsite, et Jaak Aab reetis teid?

See oli ebameeldiv üllatus tõesti. Jaak Aabiga on olnud väga hea koostöö ja tegelikult ka teiste ministritega. Mul pole midagi ette heita sellele koostööle, mis on valitsuses olnud. See oli minu jaoks ebameeldiv üllatus, et asju, mida oleme konsensuslikult otsustanud, käivad valitsuse ministrid ümber keeramas riigikogus. Selliselt koostöö toimida ei saa.

Täna otsustasite, et selle valitsusega on kõik. Kas see polnud mitte liiga riskantne samm, kui alternatiivset kooslust ja kokkulepet veel paigas pole?

See ongi väga riskantne samm. Kui vastavad tõele need jutud, et Isamaal, EKRE-l ja Keskil on valitsus niikuinii koos, siis oodata lihtsalt, kuni see kuidagi ära vormistatakse, ei ole minu arvates ka õige. Kui teha see käik, siis Isamaal on väga selged kolm valikut: kas teevad valitsuse meie ja sotsidega, EKRE ja Keskiga või jäävad opositsiooni. Järgmise valitsuse võti on Isamaa taskus.

Oli teie meeskonnas ka selliseid nõuandjaid, kes soovitasid, et kannataks natukene veel?

Alati on inimesi, kes on alalhoidlikumad ja neil on see õigus. Antud hetkel ei saanud ma plusse ja miinuseid kaaludes seda otsust tegemata jätta. Kui tõmmata selge joon alla, siis ei saa ka Isamaa inimesed öelda, et need pole tõsised pakkumised, mida me neile teeme. Väga selgelt on sellel asjal joon all ja soovime teha valitsuse Isamaa ja sotsidega ja alustada neid läbirääkimisi.

Kuivõrd tõenäoline on täna ikkagi sotside ja Isamaaga koalitsiooni ehitamine?

Mina olen öelnud nii Lauri Läänemetsale kui ka Helir-Valdor Seederile, et meie oleme valmis. Meil on koos läbirääkimiste delegatsioon, oleme valmis töötama terve nädalavahetuse. Ka esmaspäeval, teisipäeval, kuigi ma ise olen ära välismaal. Meil on hea meeskond, mina oma inimesi usaldan. Ja läbirääkimistega saab edasi minna.

Eesmärk on kiiresti kokkuleppele jõuda?

Eesmärk on kiiresti kokkuleppele jõuda, et sellist kahtlast aega oleks võimalikult lühidalt.

Kas sotsid ja Isamaa võtsid teie ettepaneku vastu?

Sotsid olid väga positiivsed, Isamaa ütles, et vajab aega mõtlemiseks.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles