Blinkeni sõnul on teated Venemaa viljavarguste kohta usaldusväärsed

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: POOL/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken ütles esmaspäeval, et teated Venemaa viljavarguste kohta Ukrainas on usaldusväärsed.

«On usaldusväärseid andmeid, et Venemaa varastab Ukraina teravilja, et selle müügist ise tulu saada,» sõnas Blinken välisministeeriumi konverentsil, mis käsitles maailmas tekkinud toiduga kindlustatuse küsimusi, mille on põhjustanud Venemaa sissetung Ukrainasse.

«Sõjal on laastav mõju ülemaailmsele toiduga kindlustatusele, sest Ukraina on üks maailma leivakorve,» seletas Blinken.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi hoiatas varem päeval, et teravilja kogus, mida Ukraina ei saa Venemaa blokaadi tõttu eksportida, võib sügiseks kolmekordistuda.

«Praegu on meil umbes 20-25 miljonit tonni (teravilja) blokeeritud. Sügisel võib see olla 70-75 miljonit tonni,» ütles Zelenskõi, kelle riik oli enne veebruaris puhkenud sõda maailma suuruselt neljas teraviljaeksportöör.

USA saatis mais 14 , peamiselt Aafrikas asuvale riigile kirja, milles hoiatas, et Venemaa võib üritada müüa Ukraina teravilja välisostjatele, vahendas esmaspäeval ajaleht New York Times.

Lehe andmetel saadeti kiri diplomaatiliste kanalite kaudu mai keskel.

«USA andis hoiatuse 14, peamiselt Aafrika riikigile. Washingtoni teatel lahkusid Vene laevad Ukraina lähedal asuvatest sadamatest kaubaga, mida välisministeerium nimetas »varastatud Ukraina viljaks«,» öeldakse artiklis. USA teatel oli vähemalt kolm sellist laeva.

Artiklis öeldakse ÜRO hinnangule viidates, et Venemaa ja Ukraina tagavad 40 protsenti Aafrika nisuvajadusest. Veelgi enam, mullu tõusid seal viljahinnad põua tõttu 23 protsenti.

Somaalias on näljahäda äärel üle 200 000 inimese. Kokku kannatab Somaalias, Etioopias ja Keenias põua tagajärgede käes 17 miljonit inimest.

Nagu väljaanne ütleb, ei hakka Aafrika riigid vaatamata USA hoiatustele tõenäoliselt kõhklema ja ostavad Venemaalt teravilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles