Hoiatus!

Järgnevad kujutised võivad olla häiriva sisuga. Kas soovid jätkata?
Jah Ei

ÜRO nõudis lõppu Vene vägede seksuaalvägivallale Ukrainas (1)

Copy
Pramila Patten ÜRO Julgeolekunõukogule kõnelemas.
Pramila Patten ÜRO Julgeolekunõukogule kõnelemas. Foto: Mike Segar/Scanpix

ÜRO ja Euroopa Liit nõudsid Venemaad esmaspäeval lõpetama seksuaalkuritegusid ja -vägivalda, mida nende väed Ukrainas toime panevad, edastas teiste seas telekanal CNN.

Venemaa lükkas süüdistused tagasi.

«Venemaa peab oma sõjaväe ridades lõpetama vägistamise, vägivalla ja julmused. Venemaa peab lõpetama selle häbiväärse, provotseerimata sõja Ukraina rahva vastu ja me kutsume Venemaad üles just seda tegema,» ütles USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumisel Albaanias.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel ühines hukkamõistuga ja süüdistas Venemaad lisaks sõja põhjustatud toidukriisis.

Seksuaalvägivalla vastu võitlemise eest vastutav ÜRO eriesindaja Pramila Patten avaldas arvamust, et Ukraina humanitaarolukord on muutumas inimkaubanduse kriisiks. Patten ütles, et külastas muu hulgas vastuvõtukeskusi Ukraina piiril Poolas ja Moldovas.

«Konflikti eest põgenevate naiste ja lastega kaubitsetakse ning neid kasutatakse ära. On juhtumeid, kus neid ähvardatakse varjupaiga otsimisel vägistamise ja muude riskidega,» ütles Patten esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogus.

Patteni sõnul teavitas Ukraina peaprokurör teda mais toimunud visiidi ajal, et riiklik vihjetelefon teatas järgmistest konfliktidega seotud seksuaalse vägivalla vormidest ajavahemikus 24. veebruarist, mil Vene väed riiki tungisid, kuni 12. aprillini.

«Nimekirjas oli vägistamine, grupiviisiline vägistamine, raseduse ajal vägistamine, vägistamiskatsed, vägistamisega ähvardamine, sundimine vaatama partneri või lapse suhtes toime pandud seksuaalvägivallaakti ja sunniviisiline alastus,» rääkis naine.

Venemaa ÜRO suursaadik Vassili Nebenzia lükkas tagasi ja mõistis hukka kõik süüdistused Vene vägede seksuaalse vägivalla kohta kui valed. Saadik ütles, et Venemaa sõdurite suhtes kehtivad ranged reeglid, mis keelavad tsiviilisikute piinamise ja vägivalla. Nebenzia süüdistas seksuaalvägivallas hoopis Ukraina natsionalistlikke väeosasid.

Ukraina suursaadik Serhi Kõslõtsia ütles, et tema riigi õiguskaitseorganid, meedia ja valitsusvälised organisatsioonid jätkavad «teavitamist arvukatest Vene vägede poolt toime pandud seksuaalvägivalla juhtumitest».

«Vene vägistajate ohvrite hulgas on alaealisi ja eakaid naisi ning on registreeritud ka seksuaalvägivallaga seotud surmajuhtumeid,» sõnas Kõslõtsia.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles