VIDEOINTERVJUU ⟩ Kallas: loodetavasti esindan NATO tippkohtumisel Eestit peaministrina mina (22)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Reformierakonna esimehe, peaminister Kaja Kallase sõnul loodab ta esindada Eestit peaministrina juuni lõpus toimuval NATO Madridi tippkohtumisel ning kindlasti ei ole mõistlik enne seda peaministrit vahetada, kuna tal on Eesti julgeoleku jaoks oluliste otsuste jaoks eeltöö juba tehtud.

Kallas avaldas lootust, et Eestil on enne 28.–30. juunil toimuvat NATO Madridi tippkohtumist olemas uus valitsus, mille üks osapool on Reformierakond.

Isamaa eestseisuse liige Tõnis Lukas avaldas eile ETV saates «Esimene stuudio» veendumust, et uue koalitsiooni moodustavad Reformierakond, Isamaa ja sotsid. Kas see on märk sellest, et kokkulepe hakkab sündima?

See on kindlasti positiivne märk, me ootame Isamaa vastust, mis tuleb laupäeval toimuvalt volikogult. Tõnis Lukas on kindlasti väga oluline Isamaa liige, kes saab ehk ka teisi veenda, et meiega koos edasi minna oleks mõistlik.

Mis on punane joon, millest te üle ei astu ja mis välistab koostöö Isamaaga?

Meil oli eile kohtumine, mis oli väga hea, kus me kaardistasime ühisosa, mida meil on tõesti väga palju, nii Isamaa kui ka sotsiaaldemokraatidega. Küsimus oli, kas meil on midagi ühtset sellist, mis on tabu, mida ei puuduta, aga selliseid punaseid jooni seal välja ei joonistunud.

Kas Reformierakond on valmis minema koalitsiooni, mille peaminister ei oleks Reformierakonnast, vaid mõnest teisest erakonnast?

Oluline on ikkagi sisupunktides kokku leppida, et me saaksime minna edasi eestikeelse haridusega ja teha vajalikke julgeolekualaseid otsuseid. Tähtis on, et kõik oleksid pardal. Ametikohtade arutelu on alati viimases järgus.

Aga põhimõtteliselt oleksite selleks valmis?

Praeguses seisukorras ei ole see kindlasti mõistlik, arvestades seda, et meil on tulemas NATO tippkohtumine ja kõik liinid on juba sisse räägitud. Ma arvan, et kindlasti ei ole praegu mõistlik peaministrit vahetada.

Kas NATO tippkohtumise ajaks on uus valitsus valmis ja kas Eestit esindate seal teie?

Ma väga loodan küll, et ma esindan Eestit seal, või vähemalt ma teen selle töö sinnamaani ära.

Kui Reformierakond peaks jätkama vähemusvalitsusena, kas eelistate, et seal oleks Reformierakond üksi või soovite kellegi kaasata, näiteks sotsid?

Alati on parem, kui valitsuses on mitu parteid – otsustamine on võib-olla keerulisem, aga ka laiapõhjalisem. Igal juhul on soov moodustada enamusvalitsus, et ei tekiks parlamendiga probleeme. See on eesmärk, mille nimel me praegu töötame.

Reformerakond on välistanud koostöö Konservatiivse Rahvaerakonnaga. Mis peaks juhtuma, et te oleksite selliseks koalitsiooniks siiski valmis?

Kindlasti peaks selleks Reformierakonna esimees vahetuma.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles