SEB: Baltimaad näevad kliimamuutuses pigem riski

BNS
Copy
Artjom Sokolov.
Artjom Sokolov. Foto: Jake Farra

SEB juhtkonna liikme ja ettevõtete panganduse valdkonna juhi Artjom Sokolovi sõnul näevad Balti riigid kliimamuutuses pigem riski kui võimalusi.

«Samas ligi 70 protsenti ettevõtteid saab aru, et nende kauba lõpptarbija tunneb huvi toote süsinikujalajälje vastu ja kuna alati kehtib põhimõte «klient on kuningas», siis see paneb ka ettevõtted tegutsema,» märkis Sokolov pressiteates, lisades, et viimase Euroopa Investeerimispanga raporti kohaselt on kõige agaramad roheinvesteeringute planeerijad Leedu ettevõtted, kus selliste investeeringute peale mõtleb üle 50 protsendi ettevõtetest. Järgnevad Läti ettevõtted üle 40 protsendiga ning seejärel tulevad ligi 40 protsendiga Eesti ettevõtted.

Sokolovi sõnul ei ole vaatamata Ukrainas toimuvale sõjale, kiirele inflatsioonile ja teistele majanduskeskkonna tõrgetele kuhugi kadunud ka roheteema. Ta tõi välja, et lähiajal võetakse Euroopa Liidus vastu ettevõtete jätkusuutlikkuse aruandluse direktiiv, mille alusel peab veelgi suurem hulk ettevõtteid esitama jätkusuutlikkuse iga-aastaseid aruandeid.

«Uued aruandlusnõuded rakenduksid alates 2026. aastast ja Eestis mõjutaks see hinnanguliselt 250 ettevõtet. Ja need ettevõtted, et suuta täita raporteerimiskohustust, võivad hakata selleks tarbeks sisendinfot küsima ka oma tarnijatelt, kelleks on sageli väikeettevõtted. Ehk kokku võib mõjutatud ettevõtete hulk kasvada vabalt mitme tuhandeni. Ka pangad hakkavad peagi küsima, kas või kuidas kliimariskid ettevõtet puudutavad ning kas või millised on tegevused nii-öelda rohesuunal,» nentis ta.

Rahastuse saamisel muutub tulevikus oluliseks ka keskkonna-, sotsiaal- ja ettevõtte juhtimise strateegia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles