EKRE ja Keskerakond andsid sisse minister Liina Kersna umbusaldusavalduse (2)

Postimees
Copy
Liina Kersna ütles, et on Keskerakonna jaoks ebamugav minister.
Liina Kersna ütles, et on Keskerakonna jaoks ebamugav minister. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liige Martin Helme andis täna riigikogus üle haridus- ja teadusminister Liina Kersna umbusaldamise avalduse. Avaldusele kirjutasid alla EKRE ja Keskerakonna saadikud.

Umbusalduse põhjustena tuuakse välja, et Kersna on riigihangete nõudeid rikkudes pannud toime võimaliku kuriteo, tekitanud riigile majanduslikku kahju, loonud põhjendamatuid eelistusi ühele konkreetsele ettevõttele, halvendanud ettevõtluskliimat ja Eesti riigi usaldusväärsust.

  • 2021. aasta oktoobris sõlmis Kersna koolidesse kiirtestide hankimiseks lepingu SelfDiagnosticsiga summale 5,1 miljonit eurot, jättes seaduse kohaselt nõutava riigihanke menetluse korraldamata ja andes sellega hankelepingu sõlmimisel eelise SelfDiagnosticsile.
  • 2021. aasta novembris sõlmis Kersna koolidesse kiirtestide hankimiseks raamlepingu Medesto Logisticsiga summas 2,3 miljonit eurot, jättes taas seaduse kohaselt nõutava riigihanke menetluse korraldamata ja andes sellega hankelepingu sõlmimisel eelise Medesto Logisticsile.
  • 2022. jaanuaris muutis Liina Kersna Medesto Logisticsiga sõlmitud raamlepingut, tellides Medesto Logisticsilt täiendavalt kiirteste 1,2 miljoni euro eest, minnes vastuollu hankelepingu raamlepingu nõuetega.

Kokku sõlmis Liina Kersna ilma seaduse kohaselt riigihanke menetlust korraldamata ehk riigihanke menetluse nõudeid rikkudes hankelepinguid üle 8,7 miljoni euro väärtuses. Rahandusministeerium on algatanud Kersna suhtes väärteomenetluse.

Kersna eestvedamisel viidi läbi hanked, mis läksid võrreldes kiirtestide turuhinnaga mitu miljonit eurot kallimaks. Sellega on riigile tekitatud otsest majanduslikku kahju. Samuti kahjustab riigihanke menetluse nõuete rikkumine ühe osaleja eelistamiseks vaba ja õiglast konkurentsi ning halvendab Eesti majanduskliimat ja riigi usaldusväärsust nii siseriiklikult kui rahvusvaheliselt.

Valitsusliikme tegevus peab olema läbipaistev, aus ning kooskõlas kehtivate seadustega, toonitavad Keskerakonna ja EKRE rahvasaadikud ja leiavad, et kõrgema poliitilise kultuuriga riikides oleks minister ise tagasi astunud, ootamata ära väärteomenetlust või selle tulemust. «Kuna tänane haridus- ja teadusminister sellist poliitilise kultuuri taset ise ei oma, samuti ei ole peaminister valmis seadust rikkunud ministrit tagasi kutsuma, tuleb riigikogul ta ametist tagandada,» nõuavad avaldusele allakirjutanud.

Liina Kersna ei sobi Eesti Vabariigi ministriks, leiavad Keskerakonna ja EKRE saadikud:  «Eeltoodut arvesse võttes avaldame Eesti Vabariigi põhiseaduse § 65 punkti 13 ning Riigikogu kodu- ja töökorra seaduse § 133 alusel haridus- ja teadusminister Liina Kersnale umbusaldust.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles