Pühapäeval saab külastada Ülemiste veepuhastusjaama

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Tallinna veepuhastusjaam, kus puhastatakse Ülemiste järve joogivett.
Tallinna veepuhastusjaam, kus puhastatakse Ülemiste järve joogivett. Foto: Toomas Huik

Tallinna Vesi avab 19. juunil üheks päevaks Ülemiste veepuhastusjaama uksed, et huvilised saaksid näha, kuidas valmib Ülemiste järve veest kõrgekvaliteediline joogivesi, mis suunatakse edasi Tallinna elanike kodudesse.

Tallinna Vee tootmisdirektori Ivar Ruubeli sõnul asub veepuhastusjaam suletud territooriumil ja kuna joogiveele kehtivad väga kõrged kvaliteedistandardid, siis pole tavaolukorras puhastusjaama külastamine võimalik.

Ruubel kinnitas, et Tallinna kraanivee kvaliteedinäitajad on väga heal tasemel. «Võtame iga kuu sadu veeproove, mida testitakse akrediteeritud laboris ja nende tulemused näitavad, et kraanivesi on värskeim ja kõige keskkonnasõbralikum joogivesi. Näiteks tänavu esimeses kvartalis võtsime kokku 842 veeproovi, mis olid 100-protsendiliselt kõikide kvaliteedinõuetega kooskõlas,» rääkis Ruubel.

Ülemiste veepuhastusjaama avatud uste päev toimub 19. juunil kell 9.30 – 13.30 Tallinnas aadressil Järvevana tee 3.

Ekskursioonid toimuvad nii eesti kui ka vene keeles ning algavad järgmistel kellaaegadel:

09.30 (venekeelne)

10.00 (eestikeelne, grupp täitunud)

10.30 (venekeelne)

11.00 (eestikeelne)

11.30 (venekeelne)

12.00 (eestikeelne)

12.30 (venekeelne)

13.00 (eestikeelne, grupp täitunud)

13.30 (venekeelne)

Ekskursioonid kestavad orienteeruvalt 45 minutit. Ekskursioonil osalemiseks tuleb end eelnevalt veebis registreerida.

Registreerimine lõpeb gruppide täitumisel. Üritus on kõigile huvilistele tasuta ning toimub välitingimustes. Ekskursioonile oodatakse nii täiskasvanuid kui ka saatjaga koolilapsi ja mõelnud on ka laste meelelahutuse peale. Ekskursioonile pääsemiseks tuleb kohal olla õigeaegselt – hilinejaid territooriumile ei lubata.

Ülemiste veepuhastusjaam

Ülemiste järv on tallinlaste peamine joogiveeallikas ning võeti kasutusele juba 14. sajandil. Esimene Ülemiste veepuhastusjaam alustas tööd üle 90 aasta tagasi, 1927. aastal.

Ülemiste veepuhastusjaamas puhastatakse 90 protsenti Tallinna kraaniveest, ülejäänud kümme protsenti veest ammutatakse puurkaevude kaudu. Selleks, et järveveest saaks puhas ja kvaliteetne joogivesi, puhastatakse seda põhjalikult ning kogu protsess võtab jaamas aega ligikaudu 15 tundi. Selle aja jooksul juhitakse järvevesi pumpade abil jaama, puhastatakse esmalt veest suurem praht, vetikad ja hõljum, mis tähendab mehhaanilist puhastust. Seejärel puhastatakse vett keemiliselt ning filtreeritakse läbi kahekihiliste liivafiltrite. Lõpetuseks lisatakse väikeses koguses kloori, et vee kvaliteet oleks veevõrgus ühtlaselt hea.

AS Tallinna Vesi on Eesti suurim vee-ettevõtja, mis teenindab enam kui 23 900 kodu- ja äriklienti ning 470 000 lõpptarbijat Tallinnas ja seda ümbritsevates valdades: Maardu linnas, Saue linnas ja Harku vallas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles