Erakondade reitingud: Eesti 200 kaotab jätkuvalt toetust (8)

BNS
Copy
Eesti 200 juht Kristina Kallas
Eesti 200 juht Kristina Kallas Foto: Konstantin Sednev

Reformierakonna liidripositsioon reitingutabelis püsib, samal ajal on teist kohta hoidva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetusnumber kukkunud alla 20 protsendi ning vahepeal stabiliseerunud Eesti 200 toetus jätkab langust.

Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti AS-i koostöös valmiva küsitluse viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 34,8 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 19,8 protsenti ja Keskerakonda 17,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 11,2 protsendiga, Isamaa 7,1 ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 6,4 protsendiga. Eesti 200 toetus langes nädalaga 1,1 protsendipunkti võrra ning parlamendivälise erakonna toetus on võrreldes märtsi alguses saavutatud tipuga hetkel 8,5 protsendipunkti võrra madalam.

Tartu ülikooli Skytte poliitikauuringute instituudi teaduri Martin Mölderi sõnul on erakondade toetuses viimaste nädalatega hakanud välja joonistuma mõningad uued trendid, millele ilmselt ka järgmistel nädalatel kinnitust leiab. «Reformierakonna toetuse kasv on hetkel jäänud seisma ning nende reiting on stabiliseerunud umbes 35 protsendi tasemele. Iganädalased tulemused oravate kasvutrendi jätkumisele ei viita. Samas näeme, et vahepeal samuti stabiliseerunud Eesti 200 toetus jätkab langust,» rääkis Mölder.

Alates Ukraina sõja algusest on nad kaotanud umbes üheksa protsendipunkti toetust. «Isamaa toetuses näeme aga praeguseks selget kasvutrendi ning erakond on jõudmas tagasi tasemele, kus oldi sügiseste kohalike omavalitsuste valimiste ajal. Viimastel nädalatel on Isamaa toetuse kasv olnud eriti kiire just naissoost valijate ning paljulapseliste perede hulgas. Siin võib aimata laste ja perede toetuse suurendamise eelnõu mõju,» lisas Mölder.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles