Pääsküla kurikatapjatest mees ja naine tahavad vahi alt elektroonilise valve alla

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Andres Miller kohtus
Andres Miller kohtus Foto: Teele Toova

Kurikaga tapmise ja mitmete väiksemate süütegude eest kohtu all olevad mees ja naine taotlesid eelistungil, et kohus vabastaks nad elektroonilise valve alla. Juhtumit hakatakse sisuliselt arutama sügisel.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab 41-aastast Andres Millerit ja 25-aastast Anna-Maria Sadelit selles, et nad meelitasid 46-aastase tuttava naise eelmise aasta 2. detsembri õhtul sõidukisse, viisid ta Harjumaale Pääsküla rabas asuvale terviserajale ja lõid teda vähemalt ühel korral kurikaga pähe, mille tagajärjel suri kannatanu sündmuskohal.

2021. aasta detsembris postitati Facebooki Nõmmekate gruppi postitus, kus uuriti, mis juhtus 3. detsembril Pääsküla rabas. Nimelt olla kohalikud kuulnud jutte, et rabast leiti surnukeha.

«Midagi pidi juhtuma reede varahommiku paiku. Reede õhtul käis uurija siinkandi elanikke küsitlemas. Aga ega midagi ei kommenteeritud ka, et mis või kus,» kirjutas kommentaarides üks kohalik.

«Mina kuulsin ka, et koeraga jalutanu leidis verise naise sealt Ilmarise terviserajalt,» kirjutas teine.

Ka Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre kommenteeris postitust, püüdes kohalikke maha rahustada. «Peagi politsei selgitab juhtunut. Ohtu kellelegi ei ole.»

Tapmiseni viis tüli

Põhja prefektuuri isikuvastaste kuritegude talituse juhi Hisko Varese sõnul asusid politseinikud kohe juhtunut uurima ning õnnestus välja selgitada, et surmaga võib olla seotud kaks tapetu tuttavat. Tookord kommenteeris Vares, et esialgse info kohaselt oli tapmine raske tagajärg osapoolte vahel tekkinud tülile ning kahtlustatavad ja tapetud naine olid tuttavad.

Mõlemad süüdistatavad viibivad praegu vahi all, kuid mõlema kaitsjad esitasid eelistungil taotluse, et neid vabastataks elektroonilise järelvalve alla. Prokurör sõnas eelistungil, et vahistamise tõkendi muutmiseks puudub alus ning süüalused võivad vabaduses jätkuvalt toime panna kuritegusid või hakata kriminaalmenetlusest kõrvale hoidma.

Kaitsja sõnul on Anna-Marial võimalik asuda elama Lootuse külla. Samuti ei ole ta oma süüd tapmises tunnistanud. «See, et isik on viibinud kellegagi kuskil, ei tähenda, et ta on toime pannud esimese astme kuriteo,» toonitas tema kaitsja.

Andres Milleri kaitsja rõhutas, et pole ühtegi asjaolu, miks ta peaks toime panema mõne uue kuriteo või põgenema. Samuti on Miller varem karistamata, tal pole sõltuvusprobleeme ning menetluses on ta olnud abivalmis. Lisaks tunnistab ta tapmist.

Miller ise ütles, et jalavõru piirab võimalusi niigi ning tal ei ole mitte mingit põhjust lisada enda süüdistuste nimekirjale lisa. «Mul ei ole mingisugust põhjust lisada sinna ja endale asja hullemaks teha. Seitsmes kuu juba olen siin vahi all olnud. Pigem oleksin oma koduseinte vahel rahulikult,» sõnas ta.

Prokurör leidis, et Andres Millerit ei peaks elektroonilise valve alla laskma, sest ta võib olla jätkuvalt ohtlik ning elektrooniline valve ei taga seda, et Miller ei paneks toime uusi kuritegusid.

Lisaks ka röövimissüüdistus

Lisaks süüdistatakse mõlemat selles, et nad panid koos toime röövimise. Süüdistuse järgi lõid nad Sauel Puidu tänaval 43-aastast meest näkku ja võtsid kannatanult ära mobiiltelefoni ning rahakoti koos sularahaga.

Andrest süüdistatakse ka röövimises. Süüdistuse järgi lõi ta Mustamäe tee 29 asuva maja ees 59-aastast tuttavat meest vähemalt neljal korral kurikaga, mille järel võttis ära kannatanu mobiiltelefoni ja rahakoti koos sularahaga.

Millerile on esitatud süüdistus ka varguses, mis seisnes selles, et pärast Bolti tõukeratta kasutamist ja teenuse lõpetamist viis ta tõukeratta enda Tallinnas Kari tänaval asuvasse keldrisse. 

Samal aadressil asuva süüdistatava elukoha läbiotsimisel leiti ja võeti ära kaks tulirelva, 365 padrunit ja üks õppegranaadi sütik, mille käitlemiseks puudusid süüdistataval vajalikud relvaload.

Anna-Maria Sadelit süüdistatakse ka kahes varguses Pelgulinnas asuvast kauplusest.

Kohus teeb otsuse elektroonilise valve kohta 21. juuniks ning kohtuasja sisuline arutelu algab oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles