Zelenskõi: Ukraina on teinud kõik ELi kandidaatriigiks saamiseks

BNS
Copy
Albaania peaminister Edi Rama ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverentsil Kiievis.
Albaania peaminister Edi Rama ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ühisel pressikonverentsil Kiievis. Foto: SERGEY DOLZHENKO/Scanpix

Ukraina on teinud kõik, et saada Euroopa Liidu kandidaatriigi staatus, vahendas ukrainlaste uudisteportaal Unian president Volodõmõr Zelenskõi igaõhtust pöördumist.

Zelenskõi sõnul leidis kolmapäeval aset eriline tippkohtumine Lääne-Balkani riikide liidritega, sest Kiievisse tulid Montenegro ja Albaania peaministrid ning videolingi kaudu osales ka Põhja-Makedoonia peaminister.

«Ukraina sai nende kaaluka otsuse toetuse kohta. Kõik kolm riiki tegid selles osas ühisavalduse,» ütles Zelenskõi.

«Tegelikult oleme täna juba nii lähedal selle staatuse saamisele, mida veel paar aastat tagasi ei osatud unistadagi. Ukraina on teinud kõik endast oleneva, et kandidaadiks saada,» rõhutas Ukraina president.

Zelenskõi märkis, et vastus Ukraina kandideerimisele määrab mitte ainult Ukraina, vaid ka Euroopa Liidu tuleviku.

Zelenskõi allkirjastas juba 28. veebruaril Ukraina Euroopa Liidu liikmeks saamise avalduse. Kiiev täitis ja esitas Euroopa Komisjonile ühtlasi küsimustiku, mis on vajalik samm Euroopa Liidu kandidaatriigi staatuse saamiseks.

Euroopa Komisjon (EK) peaks reedel, 17. juunil andma oma seisukoha Ukraina, Moldova ja Gruusia ELi kandidaatriikide staatuse taotlusele, ütles päev varem EK pressiesindaja Eric Mamer.

Zelenskõi ütles nädalavahetusel, et kandidaatriigi staatuse saamine tugevdaks mitte ainult Ukrainat, vaid kogu Euroopa Liitu, ning et tema riik teeb kõik õige otsuse saavutamise nimel. Riigipea sõnul jätkab Ukraina kõigil tasanditel kõvasti tööd, et saada õige otsus.

Euroopa Liit peaks tegema vastava otsuse 23.-24. juuni paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles