Podoljaki hinnangul ei piirdu Vene impeeriumi isud Ukrainaga (1)

BNS
Copy
Mõhhailo Podoljak.
Mõhhailo Podoljak. Foto: UNIAN

Ukraina presidendi kantseleiülema nõunik Mõhhailo Podoljak ütles esmaspäeval, et Venemaa ähvardused jõulise kättemaksuga Leedule tõestavad taas, et impeeriumi isud ei piirdu ainult Ukrainaga, vahendas ukrainlaste meediakanal Unian.

Podoljaki sõnul mõistab Moskva ainult jõukeelt ja peab teadma iga oma järgmise sammu hinda.

«Leedu vastase jõulise kättemaksu Venemaa ähvardused tõestavad taas, et impeeriumi isud ei piirdu ainult Ukrainaga. Selline verejanuline retoorika peaks saama rahvusvahelise üldsuse tugeva reaktsiooni,» rõhutas Podoljak.

Vene välisministeerium nõudis esmaspäeval Leedult «avalikult vaenulike» piirangute tühistamist Euroopa Liidu (EL) sanktsioonide alla kuuluvate kaupade transiidile läbi Leedu Kaliningradi oblastisse.

«Kui kaubavedude transiit läbi Leedu Kaliningradi oblasti ja ülejäänud Vene Föderatsiooni territooriumi vahel ei taastu, jätab Venemaa endale õiguse sammudeks oma riiklike huvide kaitseks,» märkis ministeerium avalduses.

Vene välisministeerium lisas, et kutsus välja Leedu ajutise asjuri, et protestida «provotseerivate ja avalikult vaenulike» meetmete vastu.

Ministeeriumi hinnangul rikub transiidikeeld 2002. aastal EL-i ja Venemaal vahel sõlmitud lepingut.

Leedu välisministeerium edastas esmaspäeval Venemaa ajutisele asjurile Sergei Rjabokonile noodi, milles selgitas Euroopa Liidu meetmete rakendamist Kaliningradi oblasti ja ülejäänud Venemaa vahel transporditavatele terase- ja mustmetallitoodete transiidile.

Kohtumisel lükati ümber Vene esindajate teave, et Leedu keelas väidetavalt sanktsioonide aluse kauba transiidi Kaliningradi oblasti ja Venemaa vahel, seisab ministeeriumi avalduses.

«Reisijate ja kaupade vedu, mille suhtes Euroopa Liidu sanktsioonirežiim ei kehti, jätkub läbi Leedu Kaliningradi oblastisse ja vastassuunas. Leedu ei ole kehtestanud sellele transiidile ühepoolseid, individuaalseid ega täiendavaid piiranguid. Leedu rakendab järjekindlalt Euroopa Liidu sanktsioone, millel on mitmesugused üleminekuperioodid ja jõustumiskuupäevad,» täpsustati teadaandes.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell ütles esmaspäeval, et Leedu järgib teatud kaupade blokeerimisega Kaliningradi Euroopa Liidu sanktsioone.

«Leedu pole kehtestanud ühtegi ühepoolset piirangut ja rakendab vaid Euroopa Liidu sanktsioone,» ütles Borrell pärast kohtumist EL-i välisministritega.

Leedu teatas läinud nädalal, et keelab kõigi EL-i sanktsioonide alla kuuluvate kaupade, muu hulgas kivisöe, metallide, ehitusmaterjalide ja kõrgtehnoloogia raudteetransiidi läbi oma territooriumi Kaliningradi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles