Andres Sutt Luksemburgis: ELi uks Ukrainale ja Moldovale on avanenud

BNS
Copy
17.05.2022, Tartu. 
Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.
Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees
17.05.2022, Tartu. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt. Foto: Kristjan Teedema/Tartu Postimees Foto: Kristjan Teedema

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister välisministri ülesannetes Andres Sutt ütles teisipäeval Luksemburgis Euroopa Liidu üldasjade nõukogul, et Euroopa Liidu avatud uste poliitika peab jätkuma.

Sutt tervitas üldasjade nõukogul Euroopa Komisjoni reedest selget soovitust anda Ukrainale ja Moldovale ELi kandidaatriigi staatus ning Gruusiale selge Euroopa perspektiiv ning kandidaatriigi staatus tulevikus.

«Loodan, et 23.-24. juunil otsustab Ülemkogu anda Ukrainale ja Moldovale ELi kandidaatriigi staatuse ja Gruusiale Euroopa perspektiivi. See on ajalooline hetk Euroopale. Euroopa Liidu uks Ukrainale ja Moldovale on avanenud,» sõnas Sutt.

Samas lisas ta, et läbirääkimisi tuleks alustada ka teiste Euroopa riikidega, kes jagavad väärtusi, mida hindame Euroopa Liidus. «Euroopa Liidu avatud uste poliitika peab jätkuma ja läbirääkimisi tuleks viivitamatult alustada ka Põhja-Makedoonia ning Albaaniaga,» rõhutas Sutt. Tema sõnul Euroopa integratsioon ja üksmeelsete riikide vahelise koostöö tihendamine on eriti oluline praegu, kus Venemaa peab sõda Euroopa südames Ukrainas. «Ühtsuses peitub Euroopa Liidu tugevus,» lisas ta.

Ühtlasi arutati Euroopa tuleviku konverentsi, mille lõppraport sisaldab 325 ettepanekut. Enamus nendest käsitleb selliseid valdkondi nagu kliima-, majandus-, küber- ja sotsiaalteemad. Lõpparuandes on aga ka mõned Euroopa Liidu institutsioonide tööd puudutavad ettepanekud, mis vajaksid ELi asutamislepingute muutmist. «Eesti seisukoht on, et esmajoones tuleb asuda viima ellu kodanike huvi keskmes olnud sisulisi ettepanekuid olemasolevate asutamislepingute raames,» sõnas Sutt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles